Politiet advarer bilister

Uværets herjinger i natt har ødelagt store deler av Bergskrystallen i Åmot i Buskerud.

Uværets herjinger i natt har ødelagt store deler av Bergskrystallen i Åmot i Buskerud. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Flere veier har rast ut etter uværet Frida, og politiet oppfordrer til forsiktighet på alle store og små veier i Buskerud.

DEL

Ekstremværet Frida medførte flom, evakueringer og stengte toglinjer i Buskerud natt til tirsdag.

Det er ikke meldt om alvorlige personskader som følge av ekstremværet. Politiet i Søndre Buskerud har opprettet en egen stab som følger utviklingen, opplyser stabssjef Pål Erling Lundbekk og operasjonsleder Tor Stein Hagen.

– Det er forholdsvis store skader på eiendommer og på veisystemene i øvre deler av distriktet, spesielt i Øvre Eiker. Det er også en del utfordringer i Nedre Eiker. Per nå er hovedveiene farbare, men en del mindre veier er stengt, opplyser politiet.

100 millimeter

Det kom over 100 millimeter nedbør flere steder i distriktet, mens meteorologene mandag meldte størst nedbør over Agder-fylkene. Europavei 134 og riksvei 35 er sperret, mens andre veier også har problemer.

– Politiet anbefaler at det utvises stor forsiktighet på alle store og små veier, da det er fare for undergravde veier og hull, understreker Lundbekk og Hagen.

Flere biler har allerede sklidd uti hull i veiskulderen. Det er også fortsatt rasfare på flere veier.

Spesielt Eikerbygdene og området mot Kongsberg har merket uværet. I Krokstadelva har mange husstander fått kjellerne fulle av vann, kumlokk er blitt presset opp og deler av infrastrukturen har blitt ødelagt.

Rundt 100 personer måtte evakueres rundt om i fylket natt til tirsdag. I Krokstadelva måtte Sven Runar Knutsen dra fra huset sitt, da det sto i fare for å rase ut.

– Vi evakuerte og tok ut tingene vi hadde bruk for og etablerte oss i bobilen. Hadde ikke kommunen gravd, hadde huset gått for lenge siden, sier Knutsen til Aftenposten.

Dager å utbedre skinneskader

Sørlandsbanen og Randsfjordbanen er også stengt tirsdag grunnet uværet. All trafikk ut fra Kongsberg er stengt. Det påvirker togavganger regionalt og til Stavanger og Kristiansand. Bergensbanen kjører en omvei på Gjøvikbanen, opplyser NSB.

– Togene på Bergensbanen og Sørlandsbanen kjører omveier, og det er alternativ transport for de stengte stasjonene. Det vil derfor oppstå en del forsinkelser, sier pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB.

På Bergensbanen har jorden falt ut under 20-25 meter skinnegang, og på Sørlandsbanen har det gått flere ras.

– Vi må ha inn geologer til å vurdere dette, og deretter må vi kontakte entreprenører for å skaffe stein å fylle inn med. Det vil helt sikkert ta noen dager, sier Bårdstu.

Nesten halve Mjøndalen sentrum sto en tid under vann, og politiet evakuerte flere gater der det kom jordras. Flere ble også evakuert med båt. Kommunen etablerte et krisesenter på rådhuset.

Det ble opprettet krisesentre også på rådhusene i Nedre og Øvre Eiker i løpet av natten. Et Sea King redningshelikopter sto i beredskap for å hjelpe til med evakuering.

Varslet i Agder

Meteorologene hadde varslet den største nedbørsmengden over Agder-fylkene, men det ser ut til at disse områdene unnslapp det verste været.

Ifølge Agderpostens nettutgave har det vært få problemer med unntak av Evje og Hornnes, samt Risør. I Risør klarte ikke avløpssystemet å ta unna nedbørsmengdene, og følgene ble flere oversvømmelser.

På Romerike har det også oppstått høy vannføring som følge av regnmengdene. (ANB-NTB)

Artikkeltags