Politiet ble ikke kontaktet

Georg Müller.

Georg Müller. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Politiet var i gang med undersøkelser av påstander om seksuelt misbruk av et barn knyttet til den katolske kirken i Trondheim da kirken onsdag innrømmet at det har skjedd overgrep.

DEL

Sør-Trøndelag politidistrikt ble før jul i fjor kontaktet av en representant for den katolske kirken og informert om rykter om mulige seksuelle overgrep mot et barn i 10-årsalderen. Mistanken rettet seg mot nå avgåtte biskop Georg Müller i Trondheim katolske stift.

Politioverbetjent Geir Olav Granbo kan likevel ikke bekrefte om saken de undersøker er den samme som ble kjent onsdag.

– Vi har så langt ikke vært i stand til å fastslå tidspunktet for den forholdet vi undersøker, utover at det var før biskopen forlot Trondheim i fjor sommer. Vi kjenner heller ikke identiteten til fornærmede, sier Granbo til NTB.

Det er likevel likhetstrekk mellom de to sakene, blant annet alderen på barnet det gjelder.

Ekstra ressurser

– Etter medieoppslagene onsdag, har vi satt inn ekstra ressurser i våre undersøkelser, sier Granbo.

Han legger til at politiet ikke visste at kirken selv kjente til saken og har undersøkt den.

– Dette er alvorlige forhold, og jeg synes det er rart at ingen har tatt kontakt med oss.

Biskop Bernt Eidsvig sier til Adresseavisen at den katolske kirkens jurister konkluderte med at saken var foreldet. Granbo er ikke uten videre enig i dette.

– Straffelovens paragraf om seksuell omgang med barn under 14 år har i de mest alvorlige tilfellene en strafferamme på 21 års fengsel. i slike tilfeller er foreldelsesfristen 25 år, forklarer politioverbetjenten. Han understreker likevel at de foreløpig ikke kan si om den saken politiet undersøker kvalifiserer til lovens lengste straff.

Ønsker flere opplysninger

Det er så langt ikke foretatt vitneavhør i forbindelse med undersøkelsessaken. Granbo ønsker at personer som kan ha opplysninger om saken kontakter politiet. Han sier de så langt har forsøkt å finne vitner og å bekrefte den informasjonen de fikk før jul.

I lys av at det i løpet av dagen kom fram at det har vært overgrep også i den katolske kirken i Oslo, avviser ikke Granbo at det kan bli et samarbeid med politiet i hovedstaden.

– Det er ikke utenkelig med en koordinert etterforskning, men det er for tidlig å si. (ANB-NTB)

Artikkeltags