Politiet er godt forberedt

Det blir mer politi ute i gatene denne helga.

Det blir mer politi ute i gatene denne helga. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Politiet setter inn ekstra ressurser for å ivareta sikkerheten under minnemarkeringene for 22. juli søndag og mener folk trygt kan ta del i de ulike arrangementene.

DEL

Minnearrangementer, gudstjenester og kransenedleggelser finner sted over hele landet søndag, ett år etter terrorangrepene. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser til NRK at det ikke foreligger opplysninger som tilsier at noen kan komme til å true arrangementene. PST vurderer trusselen for at noe skal skje som lav.

Politidistriktene forbereder seg likevel ved å sette inn ekstra ressurser. Fungerende leder for fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt, Torstein J. Stephansen, opplyser at ekstra bemanning er hentet inn for at arrangementet skal kunne gjennomføres på en sikker og verdig måte.

– I tillegg til beredskapen som er vanlig for en søndag i ferien, er det satt inn ekstra mannskap, opplyser Stefansen til NTB.

Han vil ikke si noe konkret om antallet politifolk som vil være på jobb, men sier det er satt inn nok mannskap til å ivareta sikkerheten ut fra de vurderingene som er gjort.

– Vi forholder oss til PSTs trusselvurdering. Det er ingenting som tyder på at folk ikke skal være trygge. Vi gjør generelle vurderinger og tar for høyde for ting som kan skje, men det foreligger ingen spesifikk trussel, sier han.

Nordre Buskerud politidistrikt, som har Utøya innenfor sine grenser, opplyser at politibåter skal ligge klare på vannet når folk skal fraktes til og fra Utøya.

– Flere av minnemarkeringene foregår i vårt distrikt. Derfor henter vi inn ekstra mannskap fra våre nabodistrikter og utrykningspolitiet, slik at vi har god bemanning 22. juli, sier stabssjef Kjell Magne Tvenge i Nordre Buskerud politidistrikt.

Også helsepersonell vil være i beredskap på Utøya under ettårsmarkeringen.

– Dette kan bli en sterk opplevelse for mange. Når en samler mange mennesker som har opplevd å miste sine kjære, enten det er en sønn eller en kjæreste, så er det viktig at vi har nødvendig helsepersonell til stede i tilfelle noen trenger å snakke med noen, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet til P4.

På Utøya vil det til enhver tid være to helseteam til stede, med mellom tre og fem personer på hvert team.

Trond Henry Blattmann, som leder Støttegruppen etter 22. juli, tror de fleste av de etterlatte og pårørende føler at det er trygt å delta i arrangementene søndag.

– PST har ansvaret for trusselvurderingen, og alt skal være ivaretatt. Det er også satt inn ekstra helseberedskap. Det er ikke noen grunn til bekymring, sier Blattmann, som selv skal være på Utøya.


Trafikk

Politiet i Oslo ber besøkende til hovedstaden søndag beregne god tid på reisen og ta høyde for at det kan bli mange mennesker i Oslo sentrum fra tidlig på dagen.

Stefansen anbefaler publikum som skal delta i arrangementer i Oslo om å benytte kollektive transportmidler eller gå, da det kan bli vanskelig å ferdes med bil.

Gatene i nærheten av Rådhusplassen, hvor den nasjonale minnekonserten skal finne sted søndag kveld, vil bli stengt. Trikkerutene som går langs rådhuset, vil dermed også være stengt.

– Bortsett fra det skal buss, t-bane og trikk gå som normalt. NSB har også satt inn ekstra busser, sier Stefansen. (ANB-NTB)

Artikkeltags