Politiet har tiltale klar

Svein Holden og Inga Bejer Engh mottar mandag politiets tiltaleforslag.

Svein Holden og Inga Bejer Engh mottar mandag politiets tiltaleforslag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Politiet sender mandag sitt tiltaleforslag mot Anders Behring Breivik til statsadvokatene som skal føre saken.

DEL

Samme dag som de krever Breivik fengslet fram til rettssaken i Oslo tingrett 16. april, sender politiets etterforskere etter hva NTB får opplyst, over sin innstilling om tiltale til påtalemyndigheten.

Det betyr at politiet mener de har god nok oversikt over bevisene og saken til at Anders Behring Breivik kan dømmes i retten.

Selve forslaget er ikke offentlig, men det har lenge vært kjent at Breivik vil bli tiltalt etter terrorbestemmelsene i straffeloven. Den siktede har erkjent at han drepte i alt 77 personer på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli fjor, men nekter straffskyld.

Reglene i straffeloven omfatter også ødeleggelsene han påførte regjeringsbygningene og konsekvensene det har gitt for myndighetenes jobb med å styre landet.

Den videre saksgangen er at de to statsadvokatene som har fått ansvaret for terrorsaken, Svein Holden og Inga Bejer Engh, vil gå grundig gjennom politiets bevis og forslaget til tiltale. Deretter vil de eventuelt foreta endringer de mener er nødvendige og sende saken videre til godkjenning hos Riksadvokaten.

– Vi vil gi Riksadvokaten vår tilråding i saken, sier Svein Holden til NTB.

Selv om politiet oversender sin innstilling betyr ikke det at all videre etterforskning i saken legges ned. Fremdeles vil flere titalls etterforskere arbeide med å finne bevis, blant annet fra beslag sikret på Utøya og på Breiviks gård på Åsta i Hedmark. (ANB-NTB)

Artikkeltags