Reagerer på Breivik

AUF-leder Eskil Pedersen.

AUF-leder Eskil Pedersen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

AUF-leder Eskil Pedersen slo fast at AUF aldri vil la seg true til taushet, mens andre på Twitter var opptatt av den terrorsiktedes smil og fakter under mandagens fengslingsmøte.

DEL

Kommentarene og reaksjonene lot ikke vente på seg på mikroblogg-nettstedet Twitter under og etter at Anders Behring Breivik ble fremstilt for forlenget fengsling i Oslo tingrett mandag.

«AUF lar seg ikke true til taushet. Vi er stolte av det flerkulturelle Norge. Mangfoldet er sterkere enn noen gang før!» - lød AUF-leder Eskil Pedersens raskt leverte reaksjon på Breiviks forsvarstale.

Smil og helse

Mange andre mente de så et smil om Breiviks munn:

– At en person som har drept så mange barn/unge, smiler og mener han er en helt og frelser, tyder definitivt på en alvorlig sinnslidelse, kommenterte lege og blogger Wasim Zahid.

Andre tvitrere skrev at det var «ekkelt å se Breivik! Blir kvalm», «ble satt ut» og «uvirkelig».

– Breiviks fremtoning i dag viser vel hvorfor få, om noen, av de som har hatt kontakt med ham etter 22/7 har uttalt seg mot utilregnelighet, skrev Sturla Pilskog.

Hilsen

Breiviks veiving med håndjernene i det han ankom retten ble også flittig kommentert og diskutert.

Mange retvitret nyhetsmeldinger der Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, fortalte at dette var en høyreekstrem hilsen som klienten på forhånd hadde bestemt seg for å utføre.

Men heller ikke denne versjonen fikk stå ukommentert:

– Breiviks hilsen var av høyreekstrem art, bekrefter Lippestad - så praktisk at den er tilpasset håndjern, lød kommentaren fra humorist André Ulveseter.

Advokatros

Lippestad fikk ellers stort sett ros etter rettsmøtet:

«Takk og lov for Lippestad. Full av respekt for hans måte å behandle sak og juss på», het det i en melding.

– Tar av meg hatten for Geir Lippestad. Å forsvare den mannen må være utrolig vanskelig, måten han balanserer det på, er en bragd, skrev jusstudent Synnøve Aanstad.

«Psykisk kvalm. Men er imponert hvordan Geir Lippestad løser jobben», tvitret Anita Lilleheie.

Mediekritikk

Også ved denne runden er det kommet kritikk mot mediene og den massive formidlingen av fengslingsmøtet:

– Håper mediene snart begynner å ta hintet fra ABB, han vil bli eksponert i mediene og få oppmerksomhet. Så kutt ut kjære medier! - skrev Sivert.

– Godt mulig at ABB er gal, men det er viktig å huske at det finnes en del folk der ute som deler hans oppfatning, lød det fra jusstudent Tarnjit S. Shergill.

Forfatter Anne B. Holt hadde motsatt tilnærming. Hun tvitret at rettsmøtet burde vært direkte overført, og skrev også:

«Å la ABB bli hørt og sett av alle i et rettsmøte, er ikke å gi noen en talerstol. Det er å henvise ondskapen dit den hører hjemme. Rettssal.»

Kontakt?

Andre tvitrere kommenterte Breiviks forhold til virkeligheten:

– Veldig fascinerende at Breivik tror han er i posisjon til å kunne kreve å bli løslatt, skrev Haakon Lange.

Mange bemerket også at det ble latter i tilhørersalen da Breivik mente at han hadde gjort seg fortjent til Krigskorset. (ANB-NTB)

Artikkeltags