Reagerer på nye bilder

Hovedhuset på Utøya der Anders Behring Breivik ble forhørt av politiet etter ugjerningen.

Hovedhuset på Utøya der Anders Behring Breivik ble forhørt av politiet etter ugjerningen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Flere norske medier publiserte fredag nye bilder av Anders Behring Breivik etter pågripelsen på Utøya.

DEL

– Mediene burde holdt seg for gode for å publisere disse bildene, mener støttegruppas leder.

NRK var først ute med å publisere de nye bildene. Programdirektør Per Arne Kalbakk i NRK mener bildene har en åpenbar nyhetsverdi.

- De dokumenterer pågripelsen av Norges verste massemorder. Vi anser det som viktig å bringe denne dokumentasjonen videre som del av arbeidet med å kaste lys over saken, sier Kalbakk til NTB.

Også redaksjonssjef i VG Svein Arne Haavik sier nyhetsverdien rundt bildene er så utvilsom at det var naturlig for avisen å publisere dem.

- Disse bildene er av åpenbar dokumentarisk betydning. De viser tilstanden til Breivik rett etter å ha begått drapene, det er bilder som de sakkyndige har tatt hensyn til under vurderingen om tilregnelighet og de vil bli lagt fram for retten, sier Haavik.

Aftenposten, Dagbladet og TV 2 har også publisert bildene.

Leder i støttegruppen for 22. juli, Trond Henry Blattmann, er svært kritisk til bruken av de nye bildene.

- Dette synes jeg ikke noe om. Mediene burde holdt seg for gode for å publisere disse bildene. De skyver grensene hele tiden under påskudd av at det er i offentlighetens interesse. Jeg tror ikke offentligheten har interesse av å se disse bildene, sier Blattmann til NTB.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen er heller ikke positiv.

- Ingen som har vært involvert i denne saken ønsker å se Breivik mer enn nødvendig. Dette bildet som er tatt like etter pågripelsen kan også virke spesielt belastende for noen av dem som var på Utøya, sier hun til NRK.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier han forstår at pårørende og overlevende reagerer på bildene, men er likevel enig i at bildene har en klar nyhetsverdi.

- Jeg er ikke overrasket over at mediene har valgt å publisere disse bildene, selv om det alltid er en balansegang mellom nyhetsverdi og hensyn til berørte. For første gang får vi se hvordan Breivik så ut da han var på Utøya og hvordan han var kledd, sier Kokkvold.

Vurderinger

Kalbakk sier nyhetsverdien er veid opp mot belastningen for pårørende og at de tok hensyn ved å bruke bildet av det hvite hovedhuset på Utøya som hovedbilde og et mindre bilde av Breivik selv på forsiden.

- I dette tilfellet mener vi nyhetsvurderingen veier opp til bruk av bildet og vi mener det var riktig å bruke det som dokumentasjon i saken. Vi mener ikke det er unikt sterkt, selv om de som har vært involvert kan oppleve det som sterkt, sier programdirektøren.

Det er foreløpig uklart hvordan politiets bilder har havnet hos pressen.

- Vi registrerer at flere medier nå trykker disse bildene og vi synes det er uheldig, sier statsadvokat Svein Holden i en kommentar til TV 2.

Det har siden sakkyndigrapporten ble offentliggjort i slutten av november vært spekulert i hvorvidt flere lekkasjer til mediene kan ha kommet fra bistandsadvokatene i saken. (ANB-NTB)

Artikkeltags