Rodde Nordkapp-Lindesnes på 63 dager

I tung sjø ved Lindesnes fyr. Svein Egil og Kjell Tore Solvang brukte 63 dager på roturen fra Nordkapp.

I tung sjø ved Lindesnes fyr. Svein Egil og Kjell Tore Solvang brukte 63 dager på roturen fra Nordkapp. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

– Vi føler oss både tomme og lettet nå, sier Kjell Tore og Svein Egil Solvang. Fredag ble askøybrødrene to av de tre som noensinne har rodd Norge på langs.

DEL

Ikke bare er de blitt medlemmer av en svært celeber klubb - tross stiv kuling og storm i kastene under innspurten kom de i mål ett døgn før tiden!

1. juli i år satte de to brødrene seg i farens robåt «Ole» ved Nordkapp. Målet var klart – innen 1. september skulle de to ro seg frem til Lindesnes. Et ambisiøst mål, men med Kjell Tores fortid som langdslagssjef i padling og Svein Egils fartstid på padlelandslaget, hadde de to et bedre utgangspunkt enn de fleste.

57 dager ved årene

Fredag fikk de betalt for slitet. Klokken 1500 kom de inn til Lindesnes. Etter 63 døgn langs norskekysten, 57 av dem intensive dager med i snitt 8,5 timers roing, var det med blandede følelser de to avsluttet den heroiske ferden.

– Det er både og. Det føles litt tomt. Vi har hatt en flott tur, og jeg har en helt «graut» med inntrykk i hodet. Samtidig er vi utrolig lettet over at vi kom oss i mål, sier Kjell Tore Solvang til Bergensavisen.

400 vrak

At de skulle nå målet, var nemlig slett ingen selvfølge underveis. Naturen har vist sine lunefulle sider underveis. Fredag morgen toppet det seg, da de ble overrasket av uvær ved Lista fyr. Vinden økte fra 4 m/s til 20 i styrke på fem minutter, og istedenfor å ro om fyret måtte de to bære båten over et 15 kilometers drag. Derfra rodde de videre til Farsund og Lindesnes.

– Det sies at det ligger 400 vrak ved Lista fyr, og vi ville ikke bli det neste. Underveis var den største utfordringen å ta de riktige beslutningene. Det er lett å bli utålmodig, men det er ikke feigt å ikke gå ut i uvær. Vi ville ikke utsette oss selv og våre for unødvendige aksjoner, sier Kjell Tore.

Like å lide

Vær, vind og natur har fått en helt ny betydning for de to etter turen.

– Du føler deg liten i en slik sammenheng. Å få sol etter regn, medvind etter motvind og sove i et nøst en natt har vært store gleder for oss som har gjort oss ydmyke. Ikke minst overfor dem som jobber langs kysten, som for øvrig var fantastiske. Vi kom rekende på en fjøl, og de var alltid snar til å hjelpe og ta vare på oss, sier han.

Tross tøffe naturopplevelser i løpet av de 63 dagene, tenkte de aldri på å avbryte turen. Og broderskapet er like solid nå som før avreise.

– Jeg kunne ikke fått en bedre turkamerat, sier Kjell Tore, som gir følgende råd til dem som kunne tenke seg en liknende tur:

– Du må være mentalt sterk. Like naturen. Like å lide. (ANB)

Artikkeltags