Russerne gjenopptar forskning på Svalbard

Av
Artikkelen er over 17 år gammel

Etter å ha forlatt forskningsstasjonen i Barentsburg på midten av 1990-tallet, vender russerne nå tilbake til Svalbard.

DEL

Den russiske forskningsstasjonen i Barentsburg ble åpnet først på 80-tallet og har forsket på geologi, seismikk, meteorologi  atmosfærefysikk og marinbiologi. Driften ble trappet ned i takt med gruvedrifta, og bygninger og utstyr har forfalt eller blitt fjernet.

De fleste forskerne forlot stasjonen og det har kun vært en meget begrenset aktivitet innen seismikk siden midt på 90-tallet.

– Gjenåpningen må kunne tolkes som et tydelig, politisk signal fra russerne om å styrke sitt nærvær på Svalbard, sier direktør Salve Dahle ved Akvaplan-niva i Tromsø til Nordlys.

Akvaplan-niva i Tromsø har samarbeidet med russerne om forskning i nordområdene i mange år. Akkurat nå deltar forskere fra Tromsø sammen med russiske kolleger på undersøkelser av miljøgifter i næringskjeden i nærområdene av Barentsburg.

Sentralt i arbeidet på russisk side står direktøren ved det marinbiologiske instituttet i Murmansk, Gennadij Matisjov. Veteranen har vært en krumtapp i russernes naturforskning i nordområdene helt siden Sovjet-tiden.

– At nettopp han har fått oppgaven med å forestå gjenåpning av stasjonen i Barentsburg understreker også at russerne nå vil være seriøst representert på Svalbard igjen, sier Salve Dahle.

APOR

Artikkeltags