Scientologene taper sjelden i retten

Stortingspolitiker Olav Gunnar Ballos datter tok sitt eget liv etter at hun besøkte scientologikirken i den franske byen Nice.

Stortingspolitiker Olav Gunnar Ballos datter tok sitt eget liv etter at hun besøkte scientologikirken i den franske byen Nice. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Scientologikirken taper nesten aldri i retten, fordi de fleste sakene blir løst med forlik.

DEL

Mange tidligere medlemmer har prøvd å saksøke Scientologkirken, men de fleste sakene blir løst med forlik, som trolig innebærer at de tidligere medlemmene ikke skal snakke offentlig om kirken, melder NRK.

Men i 1996 vant advokat Knut Vigeland fram for sin klient, en tidligere lærer som hadde tatt opp lån og betalt nesten en million kroner til kirken.

Saken endte med en dom i lagmannsretten der Scientologikirken måtte betale mannen erstatning.

Etter det NRK har klart å finne ut, er dommen unik. Her i landet har trolig mindre enn ti saker nådd rettsapparatet, men Vigeland tror langt flere juridiske prosesser har vært i startgropen.

– Problemet er at det har vært reist eller truet med å reise diverse saker mot scientologene. Men hver gang det har virkelig blitt alvor, har det endt opp med et forlik, sier Vigeland.

Dette mønsteret ser likt ut både i Norden og i andre land, sier han.

Familien til Kaja Bordevich Ballo, som tok sitt liv i Nice i Frankrike etter å ha tatt en personlighetstest hos Scientologkirken, vurderer nå søksmål mot kirken. (ANB-NTB)

Artikkeltags