Sjuåring sendes ikke ut

Asfaw (t.v.) og Zinash og Nathan Eshete har tatt ut søksmål mot staten.

Asfaw (t.v.) og Zinash og Nathan Eshete har tatt ut søksmål mot staten. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Den sjuårige etiopieren Nathan Eshete og familien hans har fått beskjed om at det ikke er noen umiddelbar risiko for at de sendes ut av landet.

DEL

Familien har fått endelig avslag på søknad om asyl og hadde fått frist til onsdag 16. mai med å forlate landet. Advokat Arild Humlen kunne imidlertid onsdag fortelle at uttransportering av familien ikke er prioritert, melder NRK.

– Vi har drøftet saken med dommeren i Oslo tingrett og regjeringsadvokatembetet og har konkludert med at det ikke er umiddelbar fare for at familien og Nathan blir pågrepet og sendt ut av landet, sier Humlen.

Familien har saksøkt staten i håp om å få bli i Norge. Det er startet en støtteaksjon for å samle inn penger til advokathjelp.

Protester

Onsdag ble det protestert mot at 400 asylbarn står i fare for å bli tvangssendt ut av Norge.

– Barna er nå et spill i en brutal asylpolitikk, sa leder for Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli, i sin appell.

Antirasistisk senter, Norsk Folkehjelp solidaritetsungdom, Redd Barna og Oslo domkirke arrangerte onsdag en markering for asylbarna i Norge utenfor Oslo domkirke.

– Asylbarna er et godt eksempel på at regjeringen ønsker å statuere et eksempel. Her bruker de barna til å gi en signaleffekt for å hindre innvandring og at flere asylsøkere kommer til landet, sa John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Statsminister Jens Stoltenberg har tidligere uttalt at likebehandling er et stikkord i asylpolitikken. Han fastholder at ingen skal belønnes med opphold ved å unndra seg å følge lovlige fattede vedtak om avslag på asylsøknader.

Egenæs fremhever på sin side asylbarna som norske.

– Disse barna, som har vokst opp i Norge, sendes ut i en verden de ikke kjenner og som er usikker. Dette er brudd på barnas rettigheter, sa Egenæs.

Også Jon Ole Martinsen, rådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), ønsket å legge vekt på at disse barna først og fremst er norske.

– Disse barna er integrert i det norske samfunn. De blir offer for foreldrenes valg, og ofte også en for streng asylpolitikk, sa han.

Kari Helene Partapuoli, leder for Antirasistisk Senter, mener barnas beste bør vektlegges sterkt i asylsaker.

– Barna blir både ofre for en brutal asylpolitikk, og ofte er det også et problem at ting tar for lang tid, slik at barna blir integrert før de får et endelig avslag, sier hun til NTB.

Hun mener barnas rettigheter bør gå foran i all behandling av asylsøknader. Demonstrasjonen utenfor Oslo domkirke ble arrangert på kort varsel, men rundt 60 personer stilte opp for vise sin støtte til asylbarna.

– Det er ikke tilfeldig at vi valgte 16. mai til å markere dette. 17. mai ble Gunnloven laget, og nå kan vi reflektere litt over hva denne loven skal bety og hvem den skal gjelde for, sier Partapuoli. (ANB-NTB)

Artikkeltags