Skal finne ny biskop i Bjørgvin

Nåværende biskop Ole D. Hagesæther holder avskjedsgudstjeneste i Bergen domkirke 30. november i år.

Nåværende biskop Ole D. Hagesæther holder avskjedsgudstjeneste i Bergen domkirke 30. november i år. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Prosessen fram mot utnevnelse av ny biskop i Bjørgvin er i gang. Bispedømmerådet har en rekke forslag på kandidater når det har sitt første møte tirsdag.

DEL

– Det er kommet forslag på mange gode kandidater. Men vi skulle gjerne sett flere forslag på kvinnelige kandidater, sier stiftsdirektør Helge Taranrød i Bjørgvin bispedømme. Blant de 19 navnene som var kommet fredag før pinse, var det bare fire kvinner.

Taranrød understreker at forslagene som har kommet inn i forkant av bispedømmerådets forberedende nominasjonsmøte 13. mai, er helt uforpliktende.

– Bispedømmerådet arbeider samtidig med andre mulige kandidater som vil bli vurdert i prosessen, sier han.

Tar kontakt

Utnevnelse av ny biskop er en omfattende prosess, og Taranrød regner ikke med at utnevnelsen vil skje før litt utpå nyåret. Nåværende biskop Ole D. Hagesæther holder avskjedsgudstjeneste i Bergen domkirke 30. november i år. Hagesæther har vært biskop i Bjørgvin siden 1994.

Prosessen med biskoputnevnelse starter tirsdag med at bispedømmerådet vurderer de navnene som er kommet inn og andre navn som er aktuelle. Deretter skal de mulige kandidatene kontaktes for å høre om de er villige til å være med videre i nominasjonsprosessen. Bispedømmerådet nominerer inntil fem navn på sitt endelige møte 10. juni.

Deretter skal kirkelige organer og personer uttale seg før Kultur- og kirkedepartementet utnevner ny biskop.

Kjente navn

En rekke kjente kirkelige navn er foreslått foran det forberedende nominasjonsmøtet. Forslagene kommer fra menigheter og enkeltpersoner, og det er ikke sikkert alle de foreslåtte selv ønsker å stå på listen. Forslagene som er kommet inn er offentliggjort, men ikke hvem som har foreslått dem. Etter møtet tirsdag vil prosessen fram til nominasjon være lukket.

– Vi kommer ikke til å offentliggjøre navn mens arbeidet pågår. Det gjør vi når nominasjonsmøtet er holdt, sier Taranrød til NTB.

Blant de navnene som bispedømmerådet hadde fått inn, er flere personer som har vært aktuelle ved andre biskoputnevnelser de siste årene.

Flere biskoper

Bjørgvin er ikke det eneste bispedømmet som skal ha ny biskop i år. I Møre og i Nidaros er prosessen mot utnevnelse kommet lenger. I Møre vil trolig utnevnelsen komme i løpet av mai, mens det er håp om at Nidaros får ny biskop før sommerferien.

To av kandidatene som er foreslått i Bjørgvin er meget aktuelle i Møre. Det gjelder Ingeborg Midttømme, leder i presteforeningen, og Halvor Nordhaug, praktikumsrektor ved Menighetsfakultetet i Oslo.

Blant de øvrige forslagene bispedømmerådet får på bordet er det flere prester som har markert seg sterkt når det gjelder kirkens syn på homofili. Blant dem er Dag Øivind Østereng, sogneprest i Ulvik, Arne Mulen, kapellan i Arna, og Joachim Grün, som er teologisk veileder.

Forslag

Bortsett fra de fem nevnte var det kommet inn følgende forslag på kandidater inntil fredag:

Øystein Bjørdal, domprost i Molde, Ørnulf Elseth, domprost i Bergen, Ivar Braut, sogneprest i Birkeland, Per Arne Dahl, sentrumsprest ved Trefoldighetskirken i Oslo, Geir Gundersen, generalsekretær i Blå Kors, Jorunn Johnsen, sogneprest i Slettebakken i Bergen, Egil Morland, rektor ved Norsk Lærerakademis vitenskapelige høyskole i Bergen, Astrid Sætrang Morvik, sogneprest på Hadeland, Arild Romarheim, førsteamanuensis ved Menighetsfakultetet, Thor Strandenæs, førsteamanuensis ved Misjonshøgskolen i Stavanger, Roar Strømme, sogneprest i Fusa, Geir Sørebø, prost i Ytre Sogn, Svein Arne Theodorsen, prost på Stord og Sigurd Vengen, prostiprest i Nordfjord. (ANB-NTB)

Artikkeltags