Skjult Ap-nettverk for oljeinteressene

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Aps oljepolitikere har jevnlig uformelle møter med mektige olje- og industritopper i næringsliv og byråkrati i den såkalte Oljegruppa. Det skjulte nettverket har diskutert sentrale olje- og energispørsmål i 20 år.

DEL

Deltakere i Oljegruppa forteller at de fleste sentrale spørsmål innen olje, energi og industripolitikk er blitt diskutert i forumet, som regel før partiet har vedtatt sin politikk.

Det gjelder blant annet sentrale stridstema som gasskraft, privatisering av Statoil, ønsket om nye leteområder for oljeselskapene, norsk eierskap og kraftunderskuddet, skriver Dagsavisen.

Mektige aktører

På listen over deltakerne i nettverket står blant annet alle de siste olje- og energistatsrådene til Arbeiderpartiet. Også sentrale Ap-politikere på Stortinget sitter i utvalget. I dag sitter det tre tidligere oljestatsråder der: Grete Faremo, Olav Akselsen og Ranveig Frøiland. Også Ap-leder Jens Stoltenberg satt i Aps oljegruppe da han var nærings- og energiminister på nittitallet.

Dessuten er flere av Jens Stoltenbergs venner og tidligere medarbeidere som nå er i næringslivet med i gruppen, som Hafslund-direktør Rune Bjerke, Econ-sjef Kjell Roland, tidligere Statoil-rådgiver Tom Therkildsen og Hydro-direktør Hege Marie Norheim. Tre av gruppenes medlemmer er med i spekulasjonen om å bli ny konsernsjef i Statoil; Statkrafts styreleder Terje Vareberg og før nevnte Bjerke og Faremo.

Tidligere Statoil-sjef Harald Norvik og Telenor-topp Torstein Moland er også med. I dag er det fem Ap-topper fra Stortinget som sitter i gruppa: Sylvia Brustad, Olav Akselsen, Ranveig Frøiland, Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen og Tore Nordtun. Verken Aps sentralstyre eller energifraksjonen på Stortinget har vært orientert om gruppas eksistens.

Rundt omkring

Gruppa møtes jevnt over hver sjette uke, ifølge medlem Sylvia Brustad. Da Dagsavisen kontaktet Brustad om gruppa første gang, var hun lite villig til å informere om medlemmene og arbeidsformene. Sylvia Brustad har siden levert den komplette medlemslisten til Dagsavisen. Brustad har selv vært med i oljegruppa siden 2001 da hun ble Aps fraksjonsleder på Stortinget i energikomiteen.

Olav Akselsen sier han holdt mange innledninger for gruppa da han var olje- og energiminister.

– Jeg har fått faglig påfyll. Det er alltid nyttig. Det er mange med stor kompetanse der, sier han.

Det er Egil Bergsager som leder gruppa. Han forteller at det var tidligere industriminister Finn Kristensen som tok initiativ til å danne den tidlig på 1980-tallet. For medlemmene er det to fellestrekk. Alle er engasjert i energi- og oljeindustrien eller i energi- og oljepolitikk og alle er medlemmer av Arbeiderpartiet.

Artikkeltags