Sladder ikke tiltalen

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har oversendt tiltalen mot Anders Behring Breivik.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har oversendt tiltalen mot Anders Behring Breivik. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Statsadvokaten har bestemt seg for ikke å sladde opplysninger når terrortiltalen mot Anders Behring Breivik offentliggjøres.

DEL

- I utgangspunktet var vi innstilt på å sladde navnene til de overlevende som er nevnt i tiltalen. Bakgrunnen for dette var et ønske om å skåne de fornærmede fram til hovedforhandlingens oppstart, sier statsadvokat Svein Holden til Aftenposten.

Også detaljerte beskrivelser av hvordan gjerningspersonen gikk fram da han drepte 77 mennesker og skadet flere titalls andre skulle holdes unna offentligheten.

Statsadvokaten har snudd etter at planene om å sladde opplysninger vakte mange reaksjoner.

Etter å ha hatt kontakt med enkelte bistandsadvokater for å diskutere spørsmålet om offentliggjøring av tiltalebeslutningen, kom påtalemyndigheten fredag fram til full offentliggjøring, skriver avisen.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch var fredag ferdig med tiltalebeslutningen mot Anders Behring Breivik og sendte den tilbake til statsadvokatene i saken for klargjøring og forkynnelse. I en pressemelding går det fram at arbeidet med tiltalen mot Breivik har vært helt spesielt på grunn av ugjerningenes store omfang.

Busch roser politiet og statsadvokatene for iherdig innsats i etterforskningen av terrorangrepene.

I alt 77 mennesker ble drept og 158 ble skadd da Breivik begikk terroraksjonene sine 22. juli i fjor. Dette utløste den største politietterforskningen i norsk historie.

- I Riksadvokatens avgjørelse er det uttrykt anerkjennelse til politiet og statsadvokatene for at det i dag, noe over 7 måneder etter 22. juni 2011, er mulig å gi ordre om utferdigelse av tiltale i en så omfattende sak, skriver Busch i pressemeldingen.

Han sier videre at de ambisiøse planen som ble lagt tidlig i saken er blitt fulgt opp, men med en betydelig innsats.

Terrorlov

Riksadvokaten skriver ikke noe om hvilken bestemmelse han vil tiltale Breivik etter. Det vil først bli kjent når tiltalen er forkynt for den tiltalte neste uke.

Men høyst sannsynlig blir det terrorlovene i straffeloven, som har vært grunnlaget under fengslingsmøtene.

Siktelsen har gått ut på at han brutt straffelovens paragraf 147a, for å ha utført en terrorhandling i form av drap med hensikt å forstyrre grunnleggende funksjoner i samfunnet. Han er også siktet for å ha skapt alvorlig frykt i befolkningen.

Helsevern

I pressemeldingen varsler Riksadvokaten at det vil bli lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

- Tiltalte har begått meget alvorlige forbrytelser i et omfang man ikke tidligere har erfaring med i vårt land i moderne tid. Etter hans egen oppfatning er handlingene rettmessige, og en nærliggende og åpenbar fare for nye alvorlige forbrytelser av samme karakter er utvilsomt til stede, står det blant annet i avgjørelsen.

Busch tar likevel forbehold om at påstanden kan endre seg under rettssakens gang og at det kan bli aktuelt med påstand om fengsel eller forvaringsstraff i inntil 21 år dersom bevisene endrer seg.

Utfordrende

Nå vil statsadvokatene, som skal føre saken i retten, gjøre ferdig det formelle tiltaledokumentet på Riksadvokatens ordre. Først i neste uke vil en tjenestemann fra stevnekontoret ved Oslo politidistrikt forkynne tiltalen for Anders Behring Breivik i Ila fengsel, og først etter at dette er skjedd er tiltalen offentlig for pressen.

Også alle de som er berørte, overlevende fra regjeringskvartalet og Utøya, pårørende etter de drepte vil bli underrettet før tiltalen.

Busch skriver at det store omfanget i saken har medført en rekke utfordringer. For at tiltaledokumentet skal fungere som et styringsdokument under rettssaken som starter 16. april har påtalemyndigheten vært nødt til å foreta avgrensinger en tidligere ikke har begått.

Riksadvokatens avgjørelse er likevel blitt et 18 sider langt dokument som beskriver terrorangrepene på en måte som er dekkende nok til å gi Breivik en riktig straff. (ANB-NTB)

Artikkeltags