Slik feiret Norge

På Østlandet brukte Edvald Boasson Hagen, som har bursdag på nasjonaldagen, og nesten 150 andre sykkelryttere dagen på å tråkke seg gjennom andre etappe av sykkelrittet Tour of Norway. I stedet for det som kan være en svett og varm dag i finstasen, fikk de seg en lang og sikkert like svett dag på sykkelsetet mens de syklet 163 kilometer mellom Oslo og Drammen.

På Østlandet brukte Edvald Boasson Hagen, som har bursdag på nasjonaldagen, og nesten 150 andre sykkelryttere dagen på å tråkke seg gjennom andre etappe av sykkelrittet Tour of Norway. I stedet for det som kan være en svett og varm dag i finstasen, fikk de seg en lang og sikkert like svett dag på sykkelsetet mens de syklet 163 kilometer mellom Oslo og Drammen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Fest og moro blir det okke som, men været kan bli avgjørende for hvordan 17. mai blir feiret.

DEL

Og alle har nok plass til litt ekstra is og pølser denne ene dagen i året.

Sju grader og regn sørget i hvert fall for at barnetoget gikk ekstra fort unna i Sandnes i år, skriver Stavanger Aftenblad, som omtaler årets utgave av den tradisjonelle feiringen for «hurtigtoget i Sandnes».

Også i hovedstaden la været en aldri så liten demper på starten av nasjonaldagen, men etter hvert tittet solen fram mellom byger som var langt mer sjeldne enn meteorologene hadde regnet med. Og som på 100 tidligere 17. mai-er, hilste kongefamilien toget som buktet seg opp Karl Johans gate.

Feiret Grunnloven og fotballaget

Folk lot det «runge fra gata og torget» og fylte både regnvåte og mer solvarme byer og tettsteder, bygder og nes med nasjonalromantiske og patriotiske sanger.

Men også her er det lokale variasjoner. En 17. mai uten «Nystemten» og buekorps er utenkelig i Bergen, som aldri har lagt skjul på at bypatriotisme kan være vel så viktig som den nasjonale tilhørigheten.

I byen blant de sju fjell ble nasjonaldagsfeiringen som vanlig innledet med hjemmekamp på Brann stadion. den endte med en overbevisende 5-0-seier mot vestlandslillebror Sogndal, og blant alle hurrarop for Grunnloven, var det nok et og annet jubelbrøl som var myntet på byens fotballag.

Ikke bare tog og korps

De mange leserbildene som sendes inn til nettaviser landet rundt, viser også at det er dem som gjør noe helt annet enn å gå i tog på nasjonaldagen. Tre av Adresseavisens lesere stakk flagget i tursekken og tok med seg hunden på tur i gråværet, langt fra korps, marsjer og nærmeste pølsebod.

På Østlandet brukte Edvald Boasson Hagen, som har bursdag på nasjonaldagen, og nesten 150 andre sykkelryttere dagen på å tråkke seg gjennom andre etappe av sykkelrittet Tour of Norway. I stedet for det som kan være en svett og varm dag i finstasen, fikk de seg en lang og sikkert like svett dag på sykkelsetet mens de syklet 163 kilometer mellom Oslo og Drammen.

Politi på parade og jobb

Adresseavisen kan for øvrig også melde om et litt mindre lystig innslag i feiringen. Politiet i trønderhovedstaden slo nemlig til mot ulovlige ballongselgere.

– Dette er dagen da alle skal tjene penger, men vi gjør kort prosess. Dersom selgerne ikke har godkjent tillatelse blir ballongene destruert, sier operasjonsleder Ebbe Kimo i Sør-Trøndelag politidistrikt. Midt blant de festkledde, ble de fargerike ballongene regelrett trampet i stykker.

Også i Tromsø måtte politiet jobbe på 17. mai. Mens noen hadde den hyggelige jobben med å føre an i skoletoget, måtte andre kolleger ta seg av en aggressiv mann, som ikke hadde mye til overs for de marsjerendes fløyteblåsing.

Han var heller ikke spesielt fornøyd da lovens lange arm dukket, men måtte til slutt føye seg og bli med til politistasjonen, skriver Nordlys.

Snø og is

Aller lengst nord, på vår ytterste arktiske utpost Svalbard, var det fortsatt langt mer vinterlig enn det de fleste er vant til på fastlandet lenger sør. For bare noen dager siden gikk det til og med et mindre snøskred i Longyearbyen.

Men 17. mai er 17. mai, og det ble både tog og feiring. Og selv om snøen fortsatt ligger hvit på øygruppa, er nok ikke det nok til å hindre at mange sikrer seg en ekstra is på nasjonaldagen. (ANB-NTB)

Artikkeltags