– Spesielt at en medarbeider overtar redaktørrollen

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Oslo (NTB-Mats Rønning og Alexander Vestrum): En NRK-journalist sa opp på direkten i stedet for å lese opp nyhetene i Østlandssendingen lørdag morgen. – Veldig spesielt, sier lederen for NRKs distriktsdivisjon.

DEL

Istedenfor lokale nyheter klokken åtte lørdag fikk lyttere til NRKs lokalsending for Oslo og Akershus høre en oppgitt nyhetsopplesers rivende oppgjør med egen arbeidsgiver.

«Dette er først og fremst en melding til Hans-Tore Bjerkaas, den øverste sjefen min, en fyr som jeg opplever som kul. Jeg stoler på ham og jeg opplever ham som en mann med integritet. Hans-Tore, du må hjelpe, dine ansatte har det ikke bra, i hvert fall ikke her i Østlandssendingen», fortalte nyhetsoppleser Pia Beathe Pedersen (43) før hun sa opp, takket for seg og avsluttet nyhetssendingen.

– Jeg synes det er veldig spesielt at en medarbeider velger å overta redaktørrollen i en mediebedrift som NRK. At vedkommende tar i bruk vår radiokanal og vårt internett til å ta et privat oppgjør med bedriften, tror jeg aldri at jeg hørt om i norsk sammenheng før.

Samtidig med å lese den høyst uvanlige nyhetsbulletinen la Pedersen ut et lengre innlegg der hun redegjør nærmere for arbeidsforholdene og om hvorfor hun sa opp på NRKs nettsider. Noe av bakgrunnen for det dramatiske bruddet med NRK skal være behandlingen av midlertidige ansatte og tilkallingsvikarer.

Innlegget lå ute på NRKs nettsider i noen få minutter før det ble fjernet.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas vil ikke kommentere saken og viser til at den behandles som en personalsak. Heller ikke kritikken av NRK ønsker Bjerkaas å gi sitt tilsvar til.

Leder for NRKs journalistlag, Hege Iren Frantzen, opplyser til NTB at problemstillingen med vikarer er noe man er opptatt av, men at hun ikke kjenner den aktuelle saken. Overfor NRK går hun lørdag kveld hardt ut mot radiovirksomhetens egen vikarpraksis.

Hun mener kanalen beholder vikarer i opptil tre år før de får beskjed om at de ikke er gode nok.

– Vi mener at det er for lang tid. Loven sier at du har seks måneders prøvetid, og man kan ikke bruke vikarperioden som prøvetid, sier Frantzen.

Den svært spesielle saken har fått omtale i utenlandske medier. Nettutgaven til New York Daily News publiserte lørdag et bilde av Pedersen og skrev at hun fikk et sammenbrudd da hun «nektet å lese opp dagens nyheter».

Selv sier Pedersen at hun kun har fått støtte og omsorg fra kolleger etter sendingen, og hun understreker at hun ikke er ute etter å ramme enkeltpersoner. (©NTB)

Artikkeltags