– Spør barna om politikk

Vertskap for årets Nobels Fredspriskonsert er Helen Mirren (t.h) og Rosario Dawson.

Vertskap for årets Nobels Fredspriskonsert er Helen Mirren (t.h) og Rosario Dawson. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Skuespilleren Rosario Dawson og nobelkonsertkollega Helen Mirren oppfordrer til å ta barns meninger om politikk på alvor.

DEL

På spørsmål fra to skoleavisjournalister om hennes politiske interesse som ung, trakk Dawson fram oppveksten i et okkupert hus i et arbeiderklassedistrikt i New York som en styrke.

– Jeg ble eksponert for en del forhold som gjorde at min aktivisme startet tidlig, med temaer som hjemløshet, familievold og hivspredning. Da jeg var ti år startet jeg min første aksjon for å redde trær i San Francisco, svarte 32-åringen, som, ved siden av karrieren som skuespiller, sanger og musiker, engasjerer seg i en rekke veldedige organisasjoner.

– Jeg blir alltid overrasket når folk sier til meg at barn ikke interesserer seg for politikk. Vel, spurte du dem? Jeg syns folk bør ta opp slike spørsmål oftere med barn.

Den britiske skuespilleren Helen Mirren sa at også hennes politiske interesse begynte å vekkes da hun kom i tenårene.

– Tiden fra du er 13 til 18 er en av de beste periodene i livet, når hele verden åpnes for deg. Det er definitivt en tid for idealisme og lidenskap. Og dét er det eneste som får fram forandring i verden, har jeg innsett.

Den amerikanske soulmusikeren Janelle Monáe sier hun som artist føler et dypt ansvar, spesielt overfor unge jenter som hører på musikken hennes.

– Hver gang jeg skriver en sang, lager en video eller gjør et intervju tenker jeg på hvordan de prøver å finne ut av livet. Jeg prøver å skrive tekster som kan gjøre livene deres litt lettere, sa 26-åringen.

Mens noen av artistene ikke kjente til årets vinnere før de fikk forespørselen, har flere også et nært forhold. Musikeren og aktivisten Angelique Kidjo har samarbeidet med Leymah Gbowee flere ganger tidligere.

– Første gangen jeg møtte Leymah, sa hun «Vi har ingen penger, men vil virkelig at du skal lage musikk til filmen vår,» sa benineren, som ikke var i tvil da hun takket ja.

– For meg representerer hennes historie ulike aspekter av kvinner over hele Afrika. De har lidd mye, men gir aldri opp, fordi de elsker sine barn og hvert sekund har tro på at morgendagen blir litt bedre. Denne prisen er en anerkjennelse til alle disse kvinnene, mener Kidjo.

Den britiske musikeren David Gray innrømmer at hans kjennskap til fredsprisvinnerne stammer fra biografiene han fikk oversendt denne uken. Men han er beæret over å være med på å løfte fram deres arbeid.

– Jeg er glad for å være invitert når det er tre mer obskure vinnere. Å høre deres historier gir en nær følelse av hva de har vært gjennom, og ikke minst hva de skal tilbake til etter hederen og champagnen her, sier han til NTB.

– Måten musikken til for eksempel Mari Boine og Angelique Kidjo rammet inn seremonien i går, løfter budskapet og følelsen til et nivå som er uavhengig språk. Jeg vet ikke hvor mye jeg kan forandre med en sang, men dette gir meg inspirasjon til å prøve å forandre noe med musikken min, sier Gray.

Den liberiske presidenten og prisvinneren Ellen Johnson-Sirleaf valgte å invitere liberisk-amerikanske Miatta Fahnbulleh til å opptre under nobelkonserten. Tawakkul Karmans artistønske var den jemenittiske musikeren og komponisten Ahmed Fathi.

– Denne prisen gjør forholdene i Jemen kjent verden rundt. Samtidig motiverer den befolkningen i landet til å jobbe videre for sine rettigheter. Jeg tror den vil ha stor effekt, sier Fathi til NTB. (ANB-NTB)

Artikkeltags