Springsteen hedret terrorofrene

Bruce Springsteen spiller og synger under minnekonserten på Rådhusplassen i Oslo søndag.

Bruce Springsteen spiller og synger under minnekonserten på Rådhusplassen i Oslo søndag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Bruce Springsteen dukket som ventet opp på minnekonserten på Rådhusplassen. Se stor bildeserie!

DEL

Minnemarkeringen etter terrorangrepene 22. juli i fjor ble avsluttet med konsert søndag kveld – og ikke uventet kom norgesaktuelle Bruce Springsteen på scenen.

Det har vært spekulert høyt i om Springsteen ville opptre, og rockelegenden har selv sagt at kunne tenke seg å bidra. Slik ble det også.

Den amerikanske stjerneartisten hadde med seg Little Steven på scenen da han fremførte "We shall overcome".

"Mitt lille land" åpnet

Tine Thing Helseth åpnet arrangementet med vakkert trompetspill fra balkongen på Oslo Rådhus. Ole Paus-sangen "Mitt lille land" har fått en spesiell plass i det norske folks bevissthet det siste året – og ble en flott innledning på konserten.

Deretter fulgte svenske Laleh opp med "Some Die Young".

Statsminister Jens Stoltenberg benyttet anledningen til å snakke til hele det norske folk da han slapp til fra scenen.

– Vi hadde et valg. Vi kunne stengt oss inne bak fryktens dør og reist gjerder av mistillit. I stedet åpnet vi opp og bygget broer av tillit. Det var vårt spontane svar på vold i fjor. Vi valgte rett, sa han.

Stoltenberg rettet en takk til alle som har gjort en innsats det siste året.

– Det er så uendelig mange: lærere, helsepersonell, prester og imamer. Dere som har stilt opp for en nabo, kollega, venn eller slektning. Summen av alles innsats gjør at vi kan rette blikket framover i håp og tro. Håp om at de som fortsatt lider skal få trøst. Tro på samhold, toleranse og anstendighet, sa statsministeren.

Les hele statsministerens tale her!

Spesialkomponert

DeLillos var neste band på scenen. Bandet fremførte låten «Vi ser dere nå» – som var spesialskrevet i anledning minnekonserten. Deretter satte Marit Larsen satte seg bak pianoet – og fremførte «I Think It's Gonna Rain Today» av Randy Newman.

Videre fulgte Halvdan Sivertsen og Vinny opp med sin populære versjon av førstnevntes "Sommerfuggel i vinterland". Karpe Diems bidrag til minnekonserten var låten låten "Påfugl".

Forfatterne Åsne Seierstad, Karl Ove Knausgård og Frode Grytten satte ord på sine tanker rundt terrorhandlingene med selvskrevne tekster.

Barn av regnbuen

Lillebjørn Nilsen gjorde inntrykk da han fremførte «Barn av regnbuen» for et folkehav på Youngstorget i Oslo – og stemningen var også helt spesiell da visesangeren gikk på scenen søndag kveld. Nilsen åpnet med "God natt Oslo", før han fulgte opp med nettopp "Barn av regnbuen".

Haddy N'jie var programleder for konserten, som ble sendt direkte på radio, NRK1, TV 2 og TVNorge og kringkastet til en rekke nordiske og europeiske land. Den ble også vist på flere nettsteder - samt på storskjerm på kontraskjæret nær Rådhusplassen.

Da minnekonserten startet klokken 20 søndag kveld, antok politiet at rundt 50.000 mennesker hadde møtt opp i regnværet for å få med seg konserten.

Regjeringen hadde på forhånd oppfordret folk til å la paraplyen bli igjen hjemme, og mange på Rådhusplassen hadde fulgt oppfordringen og møtt opp i regntøy. (ANB)

Artikkeltags