Stadig færre ølmonopol

Nær halvparten av oss, 48 prosent, mener medpassasjerer som drikker for mye alkohol er det største irritasjonsmomentet når vi er på reise.

Nær halvparten av oss, 48 prosent, mener medpassasjerer som drikker for mye alkohol er det største irritasjonsmomentet når vi er på reise. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Det er bare seks kommuner igjen som har ølmonopol.

DEL

Etter at Lyngdal og Sogndal denne uken vedtok å avvikle sine ølmonopol er det bare seks kommuner igjen som ikke tillater salg av øl i dagligvarebutikkene.

Tidlig på 1990-tallet var det over 60 kommuner som hadde kommunale eller private ølmonopol. Etter at det fredag ble kjent at Sogndal kommune i Sogn og Fjordane og Lyngdal kommune i Vest-Agder vil avvikle sine ølmonopol er det bare en håndfull monopolkommuner igjen:

Førde kommune i Sogn og Fjordane og kommunene Hareid og Ulstein i Møre og Romsdal fortsetter med ett kommunalt ølutsalg hver, mens Nordlands-kommunene Bø og Vefsn, og trolig også Fauske, vil fortsette med sine mellom ett og tre private ølutsalg hver.

Gir arbeidsplasser

Monopolkommunene fremhever det de mener er fordelene ved særordningen.

– For det første har ølutsalget et mye større utvalg av ølsorter enn vi ville fått med øl i butikken. For det andre måtte vi jo da ha lagt ned ølutsalget og mistet arbeidsplasser. Det ville også skapt problemer for dagligvarebutikkene som i dag kan ha 16- og 17-åringer i kassa, sier leder av hovedutvalget for helse og sosial i Bø kommune, Anne-Lise Kvalmo til NTB.

Einar Warholm i Hareid Venstre peker på at overskuddet fra ølmonopolet gir kommunen penger de kan bruke på tiltak for innbyggerne.

– I Hareid blir det utbetalt 200.000 kroner i utbytte av overskuddet fra ølutslaget hvert år. Disse pengene vil Hareid Venstre foreslå blir øremerket til kulturtiltak for ungdom, sier Warholm til Vikebladet.no.

Vil boikotte

Men ikke alle er like fornøyde. I Førde ber nå Frp folk om å boikotte ølpolet i byen og heller dra til nabokommunene og handle.

Kommunestyret vedtok torsdag kveld å opprettholde monopolet på øl. Dermed er Førde den eneste kommunen i Sogn og Fjordane som ikke tillater butikksalg, etter at Sogndal er i ferd med å avvikle ordningen.

– Slutt å kjøpe øl på ølpolet så blir det fjernet. Jeg er sikker på at flertallet av innbyggerne ønsker å fjerne ordningen, sier Frank Willy Djuvik fra Frp til NRK. (ANB-NTB)

Artikkeltags