Støre frykter kaos

Aung San Suu Kyi ankommer for møte med utenriksminister Jonas Gahr Støre og statssekretær Torgeir Larsen.

Aung San Suu Kyi ankommer for møte med utenriksminister Jonas Gahr Støre og statssekretær Torgeir Larsen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Myanmar vil trenge hjelp til å sortere køen av hjelpere i årene som kommer, tror utenriksminister Jonas Gahr Støre.

DEL

Søndag tok han avskjed med fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

– Det står ikke på penger i Myanmar. Utfordringen vil snarere være en overtrafikk av hjelpere, utnyttere og utbyttere. Det kan bli et kaos av hjelpende hender, sa Støre (Ap) da han møtte pressen etter politiske samtaler med Aung San Suu Kyi i UD søndag formiddag.

Han mener Norge kan være med å organisere hjelpen.

– Vi kan samordne givere, vurdere måloppnåelse og holde mottakerne ansvarlige for pengebruken. Det er et beskjedent, men veldig viktig bidrag, sier Støre.

Aung San Suu Kyi tok seg ikke tid til å snakke med pressen etter møtet med den norske utenriksministeren søndag. Hun slo fast at samtalene hadde dreid seg om forholdet mellom Norge og Myanmar, før hun satte seg i en ventende bil til Gardermoen. Derfra gikk ferden til Bergen, der hun blant annet skulle takke for Raftoprisen som hun fikk i 1990 og først gjorde navnet hennes kjent for alvor.

– Overveldet

Ifølge Støre var det en stor, men også temmelig krevende opplevelse for Aung San Suu Kyi å bli gjenstand for lørdagens hyllest i Oslo.

– Ingen kan riktig forstå hvor overveldende det er. Det var hennes første reise utenlands på veldig mange år. I tiden som har gått, er hun blitt et kjent ansikt for mennesker over hele verden. Det er en stor byrde hun bærer på sine smale skuldre, sier han.

Utenriksministeren drøftet situasjonen i Myanmar med Suu Kyi, som selv ga uttrykk for at hun er revet mellom håp og mistro for framtiden.

– Hun stoler på presidenten, men er i tvil om hans program kan gjennomføres fordi motkreftene er så sterke. Hun er revet mellom egne drømmer og den gjenstridige virkeligheten i landet, sier Støre, som advarer mot å gjøre Aung San Suu Kyi til et ikon.

– Hun er parlamentariker og en bemerkelsesverdig person som det er verdt å lytte til. Men vi må se an en større helhet, og det tror jeg hun selv er klar over og ønsker.

Hyllest

Etter et besøk i Sveits torsdag landet Aung San Suu Kyi i Norge fredag ettermiddag. Reisen er hennes første til Europa siden 1989. Lørdag holdt hun sitt nobelforedrag i Oslo rådhus, 21 år etter at fredsprisen ble tildelt henne. Med kongeparet, kronprinsen, statsministeren og en rekke andre representanter for det offisielle Norge til stede, ble kvinnen som ofte bare omtales som The Lady, ønsket velkommen med stående applaus.

I talen kom Suu Kyi inn på den dagsaktuelle situasjonen i hjemlandet og slo fast at det har skjedd positive endringer det siste året.

– Det er på grunn av de endringer som har skjedd i mitt land den siste tiden at jeg er sammen med dere her i dag. Når jeg maner til forsiktig optimisme, er det ikke fordi jeg ikke har tro på framtiden, men fordi jeg ikke vil oppmuntre til blind tro, sa hun og manet til fortsatt kamp for samvittighetsfangene i Myanmar.

Etter nobelseremonien ble hun feiret av flere tusen mennesker på Rådhusplassen i Oslo.

– Jeg har ikke forberedt noen tale til denne festen. Jeg vil bare si takk. Og jeg vil fortsette å takke på alle mulige måter, ikke bare i ord, men ved å bygge et sterkt vennskap mellom våre to nasjoner. Vit at dere alltid er velkomne i Burma, sa Suu Kyi til stor jubel fra de frammøtte. (ANB-NTB)

Artikkeltags