– Store penger å tjene

Zero-sjef Einar Håndlykken mener det er penger å tjene på klimatiltak.

Zero-sjef Einar Håndlykken mener det er penger å tjene på klimatiltak. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Zero-sjef Einar Håndlykken mener fornybar energi er en gullgruve for dem som våger å satse.

DEL

– Å gjennomføre klimatiltak er ikke noe vi skal gjøre bare for å være greie og gjøre som Blekkulf sier. Fornybar energi er en bransje i sterk vekst, sa Håndlykken i sin åpningstale under Zero-konferansen på Gardermoen mandag.

Håndlykken, som var med på å grunnlegge miljøstiftelsen for ni år siden, merker seg at klimasaken har havnet i skyggen av den europeiske gjeldskrisen. Men forestillingen om at klimatiltak er noe som hører hjemme i overskuddsår, kan komme til å koste Vesten dyrt, mener han.

Advarsel

– Ingen land i verden bygger ut mer fornybar energi enn Kina. Kineserne har satt seg høye mål og gjennomfører dem. Deres fremste fortrinn er ikke billig arbeidskraft og statssubsidier, men at de tar fornybar energi på alvor og ønsker å tjene penger på det, framholdt Håndlykken.

Han trakk paralleller til markedet for samtidskunst, som falt dramatisk høsten 2008. Nå er det på nytt sving over omsetningen i Vesten, men i mellomtiden har nye markeder blitt etablert, ikke minst i Kina. Dette bør være en lærepenge, mener Zero-sjefen.

– Hvis vi venter til finanskrisen har blåst over, blir vi grundig forbigått, sa Håndlykken.

Han advarer norske politikere mot kun å satse på klimatiltak i utviklingsland framfor å gjennomføre utslippsreduksjoner i Norge.

– Det er gammeldags industripolitikk, sa Håndlykken, som mener strenge hjemlige utslippsmål vil skape nye markeder for norske industribedrifter.

Teknologi

Statssekretær Heidi Sørensen (SV) i Miljøverndepartementet sa seg enig med Håndlykken i sitt innlegg på konferansens åpningsdag.

– Vi skal gjøre mye ute og mye hjemme. Vi er nødt til å klare begge deler, sa Sørensen.

I løpet av neste år skal regjeringen legge fram en egen klimamelding, der tiltak for norske utslippsmål skal konkretiseres. Arbeidet har vært kraftig forsinket, men Sørensen sier hun gleder seg til å komme «ordentlig i gang» med drøftelsene i regjeringen.

– Det er tid for de modige beslutningene, sa Sørensen og framholdt at klimapolitikken må forankres i brede politiske forlik for å sikre langsiktig satsing.

Ikke imponert

Høyre-leder Erna Solberg minnet i sin tale om at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) allerede for fire og et halvt år siden sa det hastet med å konkretisere hjemlig klimapolitikk. Hun er ikke imponert over regjeringens gjennomføringsevne.

– Vinduet for togradersmålet er i ferd med å lukke seg, sa Solberg. Togradersmålet innebærer at den globale oppvarmingen ikke skal overstige to grader fra førindustrielt nivå.

Solberg mener satsing på kvotehandel ikke er tilstrekkelig og tok til orde for større statlige subsidier til forskning.

– Vi må stimulere til nye teknologiske løsninger, sa Høyre-lederen. (ANB-NTB)

Artikkeltags