Strengere sjøregler?

Justisminister Grete Faremo er bekymret for at årets sommer kan bli like ille som i fjor, da 32 mennesker mistet livet på sjøen i Norge.

Justisminister Grete Faremo er bekymret for at årets sommer kan bli like ille som i fjor, da 32 mennesker mistet livet på sjøen i Norge. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Justisminister Grete Faremo (Ap) vil vurdere lavere promillegrense på sjøen og krav om at alle som er om bord i en båt i fart, må ha på seg redningsvest.

DEL

I over 30 knop og med sjøsprøyt på alle kanter besøkte justisministeren båttjenesten til politiet i Vestfold. Hun er bekymret for at årets sommer kan bli like ille som i fjor, da 32 mennesker mistet livet på sjøen i Norge.

- Vi må jobbe hardt for at det ikke gjentar seg, og jeg tror vi trenger sterkere virkemidler for å få til bedre sikkerhet på sjøen. Det er et forslag om strengere regler ute på høring nå, og da er det særlig aktuelt å vurdere å skjerpe promillegrensen og å innføre krav om at folk må ha på seg redningsvest, sier Faremo til NTB.

Flere kontroller

I dag sier reglene at alle må ha med seg redningsvest i fritidsbåter, men det finnes ingen krav om at man skal ha vesten på seg. Promillegrensen er på 0,8.

Faremo sier at det er mye uvettig kjøring på sjøen, og at politiet i år skal følge opp regelverket tettere.

- Vi fikk en grusom påminnelse om hvor farlig sjøen kan være i fjor, og i år skal vi derfor være mer synlig, sier justisministeren.

Hun fikk fredag en demonstrasjon av hvordan politiet, Redningsselskapet og Røde Kors jobber sammen i skjærgården utenfor Tønsberg, i et område som i fjor var preget av mange ulykker.

Uvettig kjøring

En uke ut i høysesongen har Morten Skarpaas i sjøtjenesten til politiet i Vestfold allerede stoppet mange.

- Det har blitt noen forelegg for fart, og tre er tatt mistenkt for promillekjøring. Det som er foruroligende er at mange blir stoppet med tett opp mot 0,8 promille alkohol i blodet. Den grensa er så romslig at man ikke bør kjøre båt hvis man er i nærheten en gang, forteller Skarpaas.

I fjor måtte han se at sju mennesker mistet livet på sjøen i hans distrikt, blant dem Kiwi-gründer Per-Erik Burud.

- Alle de sju ville sannsynligvis overlevd hvis de brukte vest. Vi kan snakke om skjerpede regler, men det ville hjulpet mye om folk overholdt de reglene vi allerede har, særlig når det kommer til alkohol og fart, sier Skarpaas.

Unødvendige dødsfall

Strengere regler vil være gode nyheter for Redningsselskapet og skipper Nils-Jørgen Kraft på redningsskøyta Sundt. Han kan fortelle at de aller fleste dødsulykker i norske fritidsbåter kunne vært unngått hvis flere brukte redningsvest - og hvis flere senket farten.

- Det går ofte altfor fort. Før hadde folk en snekke som putret rundt ute på fjorden. Nå kjøper de båter med 200 hestekrefter, og er kanskje på sjøen for aller første gang, sier han.(ANB–NTB)

Artikkeltags