Studenter klarer ikke ungdomskolematte

Artikkelen er over 12 år gammel

Universitetsstudenter er så dårlige i matte at selv de beste sliter med ungdomsskoleoppgaver.

DEL

Det viser en ny test av førsteårsstudenter ved NTNU i Trondheim. Studenter ved en rekke forskjellige fag ble testet i grunnleggende matematikk.

Testens resultater var nedslående. Selv enkel prosentregning og brøkregning er nå for vanskelig for mange studenter på mattekrevende studier. Studentene klarer i snitt under halvparten av oppgavene som stort sett er hentet fra ungdomsskolen. Og nivået fortsetter å synke, viser den siste matteundersøkelsen til Norsk Matematikkråd - gjennomført blant 7.215 nye studenter, skriver Aftenposten.

De som har tre år med matematikk fra videregående og burde vært best, sliter stadig mer. Og ingen sakker mer akterut enn de kommende sivilingeniørene ved Norges teknisk-naturvitenskapelig universitet (NTNU). Disse studentene må ha full fordypning i matte fra videregående for å komme inn. Likevel svarer de feil på fire av ti oppgaver. For fem år siden var det tilsvarende tallet cirka tre av ti oppgaver.

De nedadgående resultatene bekymrer fagmiljøene. I rapporten hevdes det at studentene har for dårlig grunnlag å bygge på for høyere utdanning. Samtidig tyder ingenting på at trenden skal snu med det første.

– Manglende kunnskaper på grunnivået i matematikk kan ha store konsekvenser for kvaliteten på sentrale utdanninger i vårt tekniske og teknologiske samfunn. En bør diskutere om man kan slå seg til ro med forholdene, sier høgskolelektor Anne Rasch-Halvorsen ved Høgskolen i Telemark, som har ledet sammenfatningen av undersøkelsen sammen med kollega og førsteamanuensis Håvard Johnsbråten. (ANB)

Artikkeltags