Takket Norge

 Aung San Suu Kyi takket Norge fredag. Da hun kom til Oslo ble hun møtt av et folkehav.

Aung San Suu Kyi takket Norge fredag. Da hun kom til Oslo ble hun møtt av et folkehav. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

- Det er en stor glede å være her i Norge, sa Suu Kyi på en pressekonferanse med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fredag kveld.

DEL

Aung San Suu Kyi takker Norge for all støtten, men understreker at kampen for demokratiet langt fra er over.

- Da jeg begynte reisen fra Yangon, ble jeg spurt hva jeg følte. Jeg klarte ikke å svare, jeg var for travel med å forberede reisen. Men da jeg våknet og så ut av vinduet i Bern i dag morges, og så de høye fjellene og alle bygningene, forsto jeg at jeg var på en oppdagelsesreise. Ting ser annerledes ut. Ikke på grunn av alle de høye husene, men fordi jeg ser gamle steder med nye øyne, sa hun.

- Jeg takker det norske folk og alle andre som har hjulpet oss med denne kampen. Men vi er ikke i mål, vi er i startfasen. Det vil ikke bli en enkel reise, det vil komme mange hindre. Vi må løse dem i forsoningens ånd.

- Det norske folk har ventet veldig lenge på ditt besøk, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Myanmars demokratileder Aung San Suu Kyi fredag kveld.

- Det er en stor ære og glede å få deg, Aung San Suu Kyi, hit til Norge. Det norske folk har ventet veldig lenge på ditt besøk. Helt siden du fikk nobelprisen og Raftoprisen for over tjue år siden, har vi ventet på deg. Og nå er du endelig her. Du er hjertelig velkommen, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på pressekonferansen i Statens representasjonsbolig i Parkveien fredag kveld.

Suu Kyi landet på Gardermoen en halvtime forsinket fredag ettermiddag. Hun ble tatt imot av Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland som ga henne en stor bukett roser. Også Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad og kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) var til stede for å ta imot ladyen

Nesten 21 år forsinket kom Suu Kyi til Norge for å takke for nobelprisen og holde sitt lenge utsatte nobelforedrag.

– Det er kaldt, men hyggelig, sa en smilende Suu Kyi da hun landet på Gardermoen fredag ettermiddag. Den enorme gleden som møtte henne fra folkemengden utenfor Grand Hotell, varmet henne utvilsomt opp.

Den myanmarske demokratiforkjemperen tok seg god tid til å hilse på flere av de mange eksilmyanmarerne som trengte seg sammen i håp om å få et glimt, og hun fikk etter hvert favnen full av blomsterbuketter.

Blant de mange som ga henne blomster, var ni år gamle Eh Kler Ler Moo Aarron fra Østfold. Hun syntes det var stas å få se Suu Kyi.

– Mine foreldre har fortalt meg at hun skal bli den nye lederen i Myanmar, forteller hun til NTB.

Stolte eksilmyanmarere

– Dette er en viktig dag for oss, vi er så glade, sier Tan Myint Oo, som hadde ventet utenfor Grand i mange timer. Som mange av de andre frammøtte eksilmyanmarerne hadde han pyntet seg i nasjonaldrakt og viftet med flagg og bilder av Suu Kyi.

– Det har kommet eksilmyanmarere fra Sverige, Danmark, Nederland, Tyskland, Polen og også helt fra USA til Oslo for å hylle Suu Kyi i dag, sier Khin Moe Moe. Selv har hun tatt turen fra København.

– Vi er stolte av henne, og vi er stolte av landet vårt. Vi er stolte av demokratiseringsprosessen som er i gang, og vi er stolte av at landet vårt endelig nyter respekt, sier hun.

Ikke lenger frykt

Suu Kyi landet på Gardermoen fredag ettermiddag, en halv time forsinket. Hun ble tatt imot av Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland, Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad og kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

Reisen er den første Europa-turen hennes siden hun for første gang ble satt i husarrest av militærjuntaen i 1989.

At hun endelig våger seg ut av Myanmar uten frykt for ikke å få lov å vende tilbake, er et klart tegn på at hun føler seg sikker på at reformprosessen går videre.

Illebefinnende

Første stopp på turen var Sveits der hun talte på en konferanse i FNs arbeidsorganisasjon ILO og mottok stående ovasjon i nasjonalforsamlingen.

Hun fikk et illebefinnende på pressekonferansen torsdag kveld, men etter en god natts søvn på hotellet følte hun seg bedre og fortsatte reisen til Oslo.

Deretter reiste hun videre til Oslo der hun skulle treffe statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i Statens representasjonsbolig i Parkveien. Om kvelden blir det middag på Akershus slott.

Nobelforedrag

Nobelforedraget holder hun lørdag i Rådhuset. Seremonien blir akkurat som den ekte seremonien hun gikk glipp av i 1991 da hun satt i husarrest i Yangon, bortsett fra at selve prisen og diplomet ble gitt til hennes mann og sønner i 1991.

Akkurat som ved en normal seremoni blir det fakkeltog om kvelden, og Suu Kyi tar imot hyllesten fra balkongen på Grand Hotell.

Søndag reiser hun til Bergen der hun skal takke for Raftoprisen som hun satte minst like stor pris på som nobelprisen, siden det var den som for alvor gjorde henne og hennes kamp mot militærstyret kjent i verden. (ANB-NTB)

Artikkeltags