Tetter Breivik-krateret

Åtte måneder etter 22. juli, skal Statsbygg gå i gang med å tette bombekrateret utenfor høyblokka.

Åtte måneder etter 22. juli, skal Statsbygg gå i gang med å tette bombekrateret utenfor høyblokka. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Åtte måneder etter at Anders Behring Breivik utløste terrorbomben som raserte regjeringskvartalet, skal krateret foran hovedinngangen tettes.

DEL

Da Breiviks 950 kilo store bombe forårsaket de ufattelige ødeleggelsene 22. juli i fjor, ble et krater med en diameter på omtrent fem meter skapt under det stedet varebilen sto.

Med voldsom kraft eksploderte sprengladningen i alle retninger, også nedover. Det førte til at etasjeskillet i betong ble presset ned mot garasjen i bunnen og betongen pulverisert.

– Som vi ser er det betongvegger på begge sider av stedet der eksplosjonskraften har gått nedover. Hadde bilen stått et annet sted hvor det var mer åpent, ville nok skadene vært atskillig mer omfattende, sier prosjektleder Ragnar Bovim i Statsbygg til NTB.

Nede i parkeringskjelleren under regjeringskvartalet taler sporene etter 22. juli et tydelig språk. Sprengkraften i bomben etterlot ikke bare arkivskapene i rommet like under bilen forvridd, men slo også gjennom betonggulvet og ned i garasjeanlegget under. Der har bæresøylene fått kraftige skader etter trykket av gulvet over.

– Dette sier en del om kraften, sier Bovin og viser til hvordan armeringsjernet i søylene er presset utover.

Av hensyn til arbeidene med å rydde opp i høyblokken, vil statsbygg nå tette krateret. Det sju meter dype hullet like foran byggets fasade er til hinder for det videre arbeidet. Fram til juni vil arbeidet med å fjerne alt materiale og fasadeplater i asbest pågå. Deretter vil det videre arbeidet bli satt på vent fram til et vedtak er fattet om Erling Viksjøs brutalistiske bygning fra 1958 skal rives eller restaureres. (ANB-NTB)

Artikkeltags