Tiltalt for terror og drap

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden orienterte om punktene i tiltalen mot Anders Behring Breivik.

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden orienterte om punktene i tiltalen mot Anders Behring Breivik. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Anders Behring Breivik (33) er tiltalt for terrorhandlinger og overlagte drap 22. juli i fjor.

DEL

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden orienterte onsdag om tiltalen som er tatt ut mot Anders Behring Breivik på en pressekonferanse på Sentrum politistasjon i Oslo. De to statsadvokatene startet opplesningen av tiltalen like etter klokken 12. De leser ikke opp hele tiltalen, men deler av den. Tiltalen er på totalt 19 sider.

Påtalemyndigheten varsler i tiltalen at det vil bli lagt ned påstand om at Breivik overføres til tvungent psykisk helsevern. De har imidlertid tatt forbehold om at påstanden kan endre seg under rettssakens gang, og at det kan bli aktuelt med påstand om fengsel eller forvaringsstraff i inntil 21 år dersom bevisene endrer seg.

Statsadvokatene gikk under pressekonferansen inn på omfanget av Breiviks handlinger 22. juli.

De opplyser at Breivik på Utøya drepte 69 personer, hvorav 67 ble truffet av dødelige skudd. To døde av fall og eller drukning, uten å være truffet av skudd. Det var totalt 564 personer til stede på Utøya 22. juli.

34 av de drepte var i aldersgruppen 14 til 17 år, 22 var i aldersgruppen 18 til 20 år, 6 var i aldersgruppen 21 til 25 år, mens 7 av de drepte var over 25 år.

Breivik er også tiltalt for drapsforsøk. Statsadvokatene opplyste at 33 personer ble såret i skytingen på Utøya.

Samtidig sier statsadvokatene at «handlingene på Utøya skapte alvorlig frykt i deler av Norges befolkning».

I Regjeringskvartalet døde åtte personer, mens ni personer kom alvorlig til skade.

Påtalemyndigheten har bestemt at hele tiltalen skal offentliggjøres. I utgangspunktet var statsadvokat Svein Holden innstilt på å sladde navnene på de overlevende som er nevnt i tiltalen. I tillegg ville han holde detaljerte opplysninger om hvordan gjerningsmannen gikk fram da han tok livet av 77 mennesker og såret flere titalls andre, unna offentligheten.

Da disse planene vakte mange reaksjoner, snudde imidlertid statsadvokaten og valgte å gå inn for full åpenhet om tiltalen.


– Var rolig

Tjenestemenn fra politiets 22. juli-gruppe var onsdag formiddag i Ila fengsel i Bærum hvor de forkynte tiltalen for Breivik. Rundt klokken 11 var tiltalen ferdig forkynt.

– Det tok i underkant av en halvtime, sa førstebetjent i Oslo-politiets 22. juli-enhet, Tore Jo Nielsen, da han møtte pressen etter forkynnelsen.

Nielsen sier Breivik var rolig mens tiltalen ble lest opp for ham.

Breiviks forsvarere var til stede i fengselet da tiltalen ble forkynt. Etter forkynnelsen ble forsvarerne igjen i fengselet noen timer for å ha samtaler med Breivik om de ulike tiltalepunktene.


– Ønsker ikke tvungent psykisk helsevern

Anders Behring Breivik er skuffet over at påtalemyndigheten varsler at de vil legge ned påstand om tvungent psykisk helsevern, sier Breiviks forsvarer Geir Lippestad.

– Breivik mener selv han er tilregnelig, og er skuffet over at påtalemyndigheten har varslet påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern. Men vi ser at det tas forbehold om at denne påstanden kan bli endret, sier Lippestad til TV 2.

Forsvareren er i Bergen for å holde et foredrag om rollen som forsvarer i terrorsaken.

– Utover det, hadde han ingen spesiell reaksjon. Han har vært siktet for terror hele tiden, så det var ikke overraskende. Men så er det usikkert om terrorparagrafen kan brukes i denne saken, sier han.

Lippestad sier usikkerheten rundt hvorvidt Breivik skal erklæres tilregnelig eller utilregnelig, gjør saken utfordrende å jobbe med. Dersom de nye sakkyndige, som for tiden er i gang med observasjoner av Breivik, konkluderer med tilregnelighet, kan straffepåstanden endres til forvaring eller 21 års fengsel.

– Dette er en tiltale med forbehold. Det er utfordrende at det er slik uklarhet så tett opp mot hovedforhandlingen. Vi er nødt til å jobbe med to spor, både tilregnelighet og utilregnelighet, og dette gjør saken krevende. Det er utfordrende å legge en strategi, sier forsvareren.


– Viktig at terrorparagrafen blir brukt

Lederen for den nasjonale støttegruppa etter 22. juli, Trond Blattmann, er fornøyd med at terrorparagrafen blir brukt i tiltalen mot Anders Behring Breivik.

– Vi er fornøyd med redegjørelsen fra statsadvokatene om straffebestemmelsen som blir brukt, sa Blattmann til TV 2 etter at tiltalen var offentliggjort.

– Det at terrorbestemmelsen blir brukt, betyr at alt som skjedde 22. juli blir en del av rettsprosessen og rettssaken. Det er viktig for oss, sier Blattmann.

Blattmann sier de har forståelse for hvorfor en del navn er utelatt fra tiltalen.

– Vi skjønner det er tøft for de som føler seg rammet, men samtidig så gir statsadvokaten en god begrunnelse, sier lederen for den nasjonale støttegruppa.

Statsadvokatens begrunnelse går blant annet ut på at det ville ta altfor lang tid å gjennomføre rettssaken dersom alle de 600 til 800 navnene skulle stå i tiltalen.

– Vi er opptatt av å få saken ferdig og få vedkommende dømt. Hvis alle navnene skulle vært tatt med i tiltalen, ville det tatt for lang tid, sier Blattmann. (ANB-NTB)

Artikkeltags