Tiltaltes venner forklarer seg

Tirsdag møter Noppadol Wanthaphirom (30) i retten, tiltalt for drapet på Einar Opsahl (bildet) på Bislett i Oslo.

Tirsdag møter Noppadol Wanthaphirom (30) i retten, tiltalt for drapet på Einar Opsahl (bildet) på Bislett i Oslo. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tirsdag møter Noppadol Wanthaphirom (30) i retten, tiltalt for drapet på Einar Opsahl på Bislett i Oslo.

DEL

DNA-spor og forklaringer fra gjengmedlemmer er blant politiets beviser.

Opsahl ble skutt og drept rett foran øynene til vennene på en drosjeholdeplass i nærheten av Bislett stadion natt til 18. juni i fjor. I det Opsahl antakelig trodde var en pirattaxi, satt medlemmer fra et gjengmiljø.

Skytteren kom ut av en annen bil og skjøt Opsahl i hodet, før de to bilene forlot stedet i retning Majorstua. Politiet gikk raskt ut med etterlysning av en mann med asiatisk utseende.

På vitnelista i hovedforhandlingen i Oslo tingrett står en rekke venner og bekjente av 30-åringen, inkludert kjæresten (32), som var til stede da han ble pågrepet drøye to uker etter drapet. Politiet har også kalt inn tre menn som, ifølge politiet, oppholdt seg sammen med tiltalte på åstedet. To av dem går under kallenavnene «Bobby» og «Tony».

DNA fra vitne

Det har trolig vært et basketak på stedet før skuddet falt.

Politiet fant DNA fra et av disse vitnene under Opsahls negl. Politiet mener vitnet har gitt opplysninger som styrker at Wanthaphirom er skytteren, skrev Dagbladet i august.

Tiltalte hevder at han var på et utested i Oslo sentrum da Opsahl ble drept, men politiet mener han først kom dit etter drapet.

– Vår klient erkjenner ikke straffskyld, og vi vil prosedere på frifinnelse, sier 30-åringens forsvarer, Morten Engesbak, som ikke vil kommentere saken ytterligere i forkant.

Blod på bukse

Retten får også høre forklaringer fra to kamerater av Opsahl som så ham bli drept, samt to tilfeldig forbipasserende.

En representant fra rettsmedisinsk institutt vitner om politiets DNA-bevis i saken. Politiet har sikret seg blodspor fra Opsahl på en bukse de beslagla under pågripelsen av tiltalte. Det er uklart om de i retten vil fremlegge det de mener er drapsvåpenet. Ifølge VG er blodsporet det eneste tekniske beviset politiet sitter på mot 30-åringen.

Ved et av fengslingsmøtene i vinter beskrev tingretten bevissituasjonen i saken som «meget sammensatt».

Ros for kunnskapsspill

Einar Opsahl (35) hadde de siste årene før han ble drept, jobbet med et kunnskapsbasert brettspill hvor deltakerne skal bygge en maktpyramide. Offerets mor og venner fullførte utgivelsen av spillet Macht tidligere i år.

Morgenbladet betegnet i sin anmeldelse spillet som et pedagogisk kunststykke.

«Det skulle, i 2012, ikke være mulig å lage et underholdningsprodukt som er så uironisk moralsk, politisk og filosofisk belærende som Macht. Men det er ingen vei utenom å erklære at dette forsøket er høyst vellykket,» skrev avisa. (ANB-NTB)

Artikkeltags