To omkom i dykkerulykke

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

To finske dykkere har omkommet i en grotte i Pluradalen i Nordland. Tre andre er sendt til sykehus. Se video fra dykking i Plurasystemet.

DEL

[Rana Blad og Avisa Nordland] Det var ikke flere enn disse fem finnene som dykket i Plurasystemet ved Mo i Rana i natt.

Tre av dem overlevde altså ulykken. De ble sendt med ambulansefly til Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) for behandling.

Ifølge sykehuset er de tre uten alvorlige skader.

Politiet fikk inn melding om ulykken like etter midnatt fredag, og politiets bekrefter at de fem dykkerne er finske statsborgere.

– Den finske ambassaden i Oslo er varslet. Ambassaden vil stå for videre varsling til pårørende, sier politiinspektør Kristin Elnæs ved Helgeland politidistrikt.

Opplysninger politiet har fått i saken, tyder på at de to omkomne dykkerne befinner seg på om lag 130 meters dyp.

Politiet har innført dykke- og ferdselsforbud i grottene.

Etterforsker saken

Politiet jobber nå for å få hentet ut de omkomne, men det er en krevende operasjon som vil ta tid. Politiet knytter nå til seg nødvendig fagkompetanse for å kunne foreta en sikker aksjon.

Parallelt foregår etterforskning av hendelsen. Det er iverksatt både taktisk og teknisk etterforskning av hendelsen med sikte på for å få klarlagt detaljene rundt hendelsesforløpet. Teknisk etterforskning vil foretas både på stedet, og i etterkant.

Nå sikrer tekniske etterforskere utstyret som har vært benyttet under dykket. Taktiske etterforskere avhører de tilskadekomne, samt andre aktuelle vitner, som har eller kan ha informasjon. Det vil bli brakt inn fagkyndig kompetanse i forbindelse med etterforskningen etter hvert.

– De tre overlevende skal, etter det vi har fått opplyst fra sykehuset i Tromsø, være i relativt god form. Den ene skal ha lettere symptomer på dykkersyke, sier politiinspektør Elnæs.

UNN har en av landets tre trykktanker beregnet for øyeblikkelig hjelp. Den er en del av beredskapen i nord og brukes blant annet ved akutte tilfeller av dykkersyke og kullosforgiftning.

I 2006 omkom en mann fra Grimstad i Plurdalen etter at han forsøkte å sette dykkerrekord sammen med en kamerat.

Mannen omkom da han fikk problemer på 75 meters dyp. Britiske dykkere hentet mannen opp en uke senere.

Størst i Norge

Pluragrotten er den største vannfyllte grotten i Norge, hovedløpet har også et utall sideganger og passasjer som følge av ras og overtrykks løp som er dannet ved stor vannføring, ifølge Reel Action Diving.

I krystallklart fjellvann kan man gjøre alt fra caverndykking i grotteåpningen, til utforskingsdykk med trimix, en blanding av oksygen, helium og nitrogen, som pustegass.

Det forutsettes at man er sertifisert grottedykker, og har erfaring i forhold til det nivå man ønsker å dykke på.

Fra tjernet utenfor grottens utløp er det to veier inn til ett luftkammer, avstanden er 314 meter gjennom «froskeløpet» og 438 meter gjennom «hovedløpet».

Største dybde langs hovedlinen er 33 meter, en guideline som er lagt ut av dykkere, for å få oversikt over kammeret. Luftkammeret er ca 246 meter langt og varierer mye i størrelse.

– Fryktelig trist

Leder i Norsk Grottedykkerforbund, Morten Dyrstad, sier denne sporten svært sjelden rammes av alvorlige ulykker.

– Det er i utgangspunktet en trygg sport, så dette var en fryktelig trist beskjed å få. Vi tenker på de pårørende i en situasjon som denne, sier han til an.no.

Dyrstad sier at Plurasystemet har utfordringer for de fleste.

– Systemet er veldig stort og innbyr til dykking på alle nivåer. Deler av systemet er krevende, og normalt sett tilbringer man en del tid der for å bygge seg kompetanse før man bryner seg på de tøffeste partiene.

At Plurasystemet tiltrekker seg grottedykkere fra utlandet, er Dyrstad godt kjent med.

– I Norge har vi mange flere og større grotter enn landene rundt oss, og det gjør at det kommer en del dykkere fra nabolandene våre, sier Dyrstad. (ANB)

Artikkeltags