– Total mangel på respekt

Anders Behring Breivik virket fornøyd da han like etter 12.30 mandag ble ført inn i retten av fire fengselsbetjenter. Han sa ikke noe, men smilte forsiktig i det drøye minuttet fotoseansen varte. Han satte han seg ned ved sine forsvarere, Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad.

Anders Behring Breivik virket fornøyd da han like etter 12.30 mandag ble ført inn i retten av fire fengselsbetjenter. Han sa ikke noe, men smilte forsiktig i det drøye minuttet fotoseansen varte. Han satte han seg ned ved sine forsvarere, Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Anders Behring Breivik utviste en total mangel på respekt med sin høyreekstreme hilsning før fengslingsmøtet, mener AUF-medlem.

DEL

– En slik hilsning inngår i den hatideologien han bekjenner seg til, og må ses i samme lys som alt annet han har sagt og gjort. Når han kan gjøre dette i et rom fullt av mennesker han har voldt så mye skade, så utviser han dessuten en total mangel på respekt for ofrene og de etterlate, sier Elin Maria L'Estrange til NTB.

L'Estrange overlevde massakren på Utøya og var mandag til stede sammen med et 70-talls fornærmede og etterlatte i tingrettssalen der fengslingsmøtet foregikk. Hun er leder for AUF i Akershus, men understreker at hun uttaler seg som privatperson. Hun oppfattet ikke selv gesten bak veggen av pressefotografer, men så den på TV senere.

Iført en mørk dress fikk Breivik lov til å holde en forhåndsskrevet tale hvor han på ny avviste dommerens habilitet og nektet straffskyld. Han betegnet terroraksjonen 22. juli som preventive angrep mot landsforrædere.

– De begår, eller planlegger å begå, kulturell ødeleggelse, herav dekonstruksjon av den norske etniske gruppe og dekonstruksjon av norsk kultur. Dette er det samme som etnisk rensing, sa han.

Oslo tingrett avsa halvannen time senere kjennelse for fortsatt varetektsfengsling i ti uker, med andre ord fram til hovedforhandlingen startet 16. april. Det var ikke nødvendig for retten å ta stilling til sakkyndigrapporten for å forlenge fengslingen, fastslo tingrettsdommer Wenche Fliflet Gjelsten.

Oslo politidistrikt oversendte sitt forslag til tiltale til statsadvokaten mandag ettermiddag, opplyste Hatlo på en pressekonferanse. Det blir til sjuende og sist Riksadvokaten som formelt tar ut tiltale.

Lippestad ga etter rettsmøtet uttrykk for forståelse for at de fornærmede reagerte på hans klients uttalelser. Utøya-overlevende Anette Davidsen (18) sier det var tøft å oppleve Anders Behring Breiviks totale mangel på anger under fengslingsmøtet.

– Det at han kom inn og så på oss og smilte til oss på den måten han gjorde, synes jeg var veldig tungt. Han viste tydelig at han var stolt over det han har gjort, og at han ikke angrer i det hele tatt. Det gjorde sterkt inntrykk på meg at han oppførte seg så arrogant som han gjorde, sier Davidsen til NTB.

– Samtidig var det også godt å få sett ham, for han ufarliggjorde seg selv med alt han sa. Det var på veldig mange måter latterlig, og det var vanskelig å la være å flire av det han sa, sier Davidsen.

Breivik ble flere ganger møtt med latter fra ofre, pårørende og publikum i Oslo tingrett, blant annet da han krevde seg løslatt og da han foreslo seg som kandidat til å motta Krigskorset med tre sverd.

Tingrettsdommer Wenche Fliflet Gjelsten mistet etter hvert tålmodigheten med Breivik.

– Du påberoper deg altså nødverge. Jeg tror dette holder, brøt hun inn etter at Breivik hadde videre utbrodert sin rolle i den påståtte ordenen Knights Templar.

Til slutt ønsket Breivik også å si sin mening om sakkyndigrapporten som kjenner ham psykotisk, men fikk ikke lov til å si noe mer enn veldig kort av dommeren. Breivik sa deretter at han skulle komme tilbake til temaet, hvorpå dommeren hevet retten.

Breivik må sitte i varetekt fram til saken kommer opp for retten 16. april, avgjorde Oslo tingrett mandag.

Det er stor grad av sannsynlighet for at han vil begå nye straffbare handlinger hvis han blir løslatt, slår retten fast. Breivik blir varetektsfengslet i ti nye uker.

Dette var det første fengslingsmøtet etter at Anders Behring Breivik ble erklært utilregnelig. Tingrettsdommer Wenche Fliflet Gjelsten fastslo at det ikke var nødvendig for retten å ta stilling til sakkyndigrapporten eller hva slags rettssak Breivik får. (ANB-NTB)

Artikkeltags