Treg start for e-bøkene

I januar startet Kulturrådet et prøveprosjekt for å få fart på utlånet av e-bøker på folkebibliotekene.

I januar startet Kulturrådet et prøveprosjekt for å få fart på utlånet av e-bøker på folkebibliotekene. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I januar startet Kulturrådet et prøveprosjekt for å få fart på utlånet av e-bøker på folkebibliotekene.

DEL

Men lånerne må smøre seg med tålmodighet.

Av bibliotekene som er med i prøveprosjektet er det kun ved Buskerud fylkesbibliotek det er mulig å låne e-bøker.

– Utviklingen går helt klart for sent, men det er viktig at vi som bibliotek ikke gjør for store investeringer før markedet er modent både teknisk og rettighetsmessig, sier Jonas Svartberg Arntzen, avdelingsleder for digitalt bibliotek ved Norges største folkebibliotek, Deichmanske i Oslo.

Deichmanske er med i Kulturrådets prøveprosjekt som innebærer at av de 1.000 eksemplarene som kjøpes inn av en tittel under innkjøpsordningen, vil 970 være papirbøker og 30 e-bøker.

Arntzen regner med at Deichmanske kommer i gang med utlån av e-bøker i løpet av året, da først til brukere av iPad og iPhone.

– Deretter til Android-brukere. På sikt er målet en plattformuavhengig løsning som kan benyttes av alle uansett lesedings, sier Arntzen.

Han sier at han stadig får henvendelser fra lånere som lurer på når e-bok-utlånet kommer i gang.

– Foreløpig er jo antall titler vi kan låne ut som e-bøker begrenset. Gjennom Kulturrådets prøveordning får vi cirka 60 titler i år, fem eksemplarer av hver. Det er jo ikke mange sett i forhold til antall lånere vi har her. Før vi vet hva slags avtaler som blir inngått med forleggerne om rettigheter, kommer vi heller ikke til å kjøpe inn e-bøker, sier Jonas Svartberg Arntzen.

Deichmanske har knyttet seg til et teknisk system som driftes av Bibliotek-Systemer AS - Bibliofil.

Utsatt

Ryfylkebibliotekene, som også er med i forsøksordningen, har valgt en annen digital løsning, BS Weblån fra Biblioteksentralen. Lanseringen av BS Weblån er blitt utsatt flere ganger. Nå sier bibliotekfaglig direktør Kjartan Vevle i Biblioteksentralen at planen er å lansere løsningen i august.

– Vi vil bruke sommeren til å teste ut systemet, og går det som vi håper bli det lansering etter skolestart i august. De første som tar det i bruk er Ryfylkebibliotekene, sier Vevle.

Ryfylkebibliotekene er en sammenslutning av de seks folkebibliotekene i Finnøy, Forsand, Strand, Hjelmeland, Suldal og Sauda kommuner og er opprettet nettopp for å kunne tilby en felles løsning for utlån av e-bøker.

Vevle sier at han er ganske sikker på at BS Weblån nå kommer til å fungere.

– Men det har vært en større jobb en vi først trodde å få dette til. Vi baserer oss på et tysk konsept, og det har ikke bare vært enkelt å få det til å fungere mot de tekniske løsningene som brukes på norske bibliotek. Det har også vært en del spørsmål knyttet til opphavsrett og betalingsordninger som må avklares, sier Vevle til NTB.

Biblioteksentralens digitale løsning skal fungere på alle plattformer, med unntak av Amazons e-bokleser Kindle.

– Jeg må også ta et forbehold om at det ikke vil fungere på en del eldre lesebrett, sier Vevle.

Siden 2009

Buskerud fylkesbibliotek på sin side har i sitt e-bokprosjekt brukt en utlånsportal utviklet i samarbeid med Cappelen Damm. Fylkesbiblioteket har vært et pionerbibliotek innen e-bokutlån her i landet og har kunnet tilby e-bøker til lånere ved tre folkebibliotek siden 2009.

Troms fylkesbibliotek, Akershus fylkesbibliotek, Bergen offentlige bibliotek og Trondheim folkebibliotek er også pekt ut til å være med i Kulturrådets prøveprosjekt. (ANB-NTB)

Artikkeltags