Ungdom blotter seg på nettet

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Norske ungdommer forteller private sexhistorier og viser fram utfordrende bilder på nettet. Justisminister Knut Storberget varsler nye tiltak for å hindre nettovergrep.

DEL

Ei jente har danset naken for kjæresten på webkamera. Han har sendt filmsnutten videre, og nå har en annen gutt lagt den ut på en chatteside. Der kan alle se den.

Bilder på en annen nettside viser jenter som har sex med hverandre i det som skal være et norsk studentkollektiv. Jentene viser ansiktene sine, og i bildetekstene er de omtalt med fornavn.

Et raskt søk på nettet viser hvor uforsiktige norske tenåringer er: De viser bilder av seg selv både på chattesider, egne hjemmesider og såkalte moblogger, der de legger ut meldinger fra mobiltelefonen. På ungdomsnettsteder får barn og unge poeng for kroppen sin ut fra bilder, skriver Dagsavisen.

Gir ledetråder

Mange av bildene er svært utfordrende, og ungdommene har kallenavn som «Luremoso», «Miss Dirrty» og «Pornoblond». Flere forteller fornavnet sitt, hvor gamle de er, hvor de bor og hvilken skole de går på.

– Det er akkurat denne typen informasjon som gir overgripere de ledetrådene de trenger for å finne ofrene sine, advarer rådgiver Elizabeth Skogrand i Redd Barna.

– Legger du ut bilder av deg selv med mye personinformasjon, som hvem du er og hvor du bor, kan du bli sporet opp av mennesker du ikke vet hvem er. Dette kan være ukjente som vil deg vondt.

Ei jente skriver at hun ikke vil legge ut bilde av seg på nettet, fordi hun er redd foreldrene skal kjenne henne igjen. Men gjennom sexhistorien hun forteller, med både sivil status, alder, navn på sted og på venner, er det fullt mulig for bekjente å gjenkjenne henne.

Stoppe overgrep

Med flere typer nettfiltre, en grooming-lov og en arbeidsgruppe skal justisminister Knut Storberget nå begrense nettovergrep mot barn.

I går deltok justisminister Knut Storberget på en konferanse Microsoft Norge arrangerte om overgrep og seksuell utnyttelse av barn via internett. Snart skal brukere som opplever noe ubehagelig eller ulovlig på Microsofts nettsteder kunne melde fra gjennom en rapporteringsknapp, fortalte Benedikte Løvdal, leder i MSN Norge.

For å begrense overgrep på nettet, er vi avhengige av at de kommersielle selskapene engasjerer seg, understreket justisministeren.

- Private må delta

Konferansen han åpnet i går, innleder tre dager med intensiv kursing av norske og utenlandske politimenn, i regi av Microsoft. Polititjenestemennene skal lære hvordan økt samarbeid over landegrensene kan hjelpe til å begrense overgrep via nettet.

I sommer skal Storberget sende en grooming-paragraf på høring. Grooming betyr at overgripere innynder seg hos barn og vinner tilliten deres. Storberget vil at overgripere skal kunne stoppes allerede under groomingen ved at planlegging av overgrep blir ulovlig. Chattingen kan fungere som bevis, mener Storberget. (ANB)

Artikkeltags