Unibuss-direktør pågrepet

Politiet i Oslo har pågrepet tre nye personer i korrupsjonssaken i Unibuss, blant dem det kommunale selskapets administrerende direktør.

Politiet i Oslo har pågrepet tre nye personer i korrupsjonssaken i Unibuss, blant dem det kommunale selskapets administrerende direktør. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Politiet i Oslo har pågrepet tre nye personer i korrupsjonssaken i Unibuss, blant dem det kommunale selskapets administrerende direktør.

DEL

Til sammen seks personer er nå siktet i saken. Unibuss bekrefter i en pressemelding at den ene av de tre som ble pågrepet og siktet for korrupsjon onsdag og torsdag, er busselskapets administrerende direktør.

En Unibuss-ansatt uten lederverv er også blant de pågrepne. Til sammen seks personer er nå siktet i korrupsjonssaken, som har bakgrunn i en større korrupsjonsskandale i det tyske selskapet MAN.

Fire av de siktede er enten ansatt i eller har tidligere jobbet i Unibuss. Politiet vil fredag vurdere om de tre som nå er pågrepet skal fremstilles for varetektsfengsling.

– Med utspring i den tyske korrupsjonssaken har vi etterforsket bredt og avdekket forhold som vi mener har gitt grunnlag for å sikte disse tre, sier politiadvokat Christian Stenberg ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til NTB.

Dokumentbeslag

Det var i midten av september at politiet pågrep tre personer og siktet dem for korrupsjon i tilknytning til Unibuss, som er Oslos kommunale busselskap.

Unibuss' styreleder, Cato Hellesjø, gikk selv til politiet med saken. Det skjedde på bakgrunn av interne undersøkelser gjennomført i kjølvannet av at selskapet fikk et tips fra Tyskland for omkring fire uker siden.

– Jeg er sjokkert og meget overrasket over pågripelsen av daglig leder i Unibuss. Pågripelsen gjør sterkt inntrykk på oss, men det viktigste nå er å komme til bunns i saken, sier Unibuss' styreleder Cato Hellesjø.

– Millioner

Blant dem som ble siktet i september er en tidligere innkjøpssjef, som ble varetektsfengslet i to uker. Han er nå løslatt.

Tidligere Unibuss-ansatte i lederstillinger er blant annet siktet for å ha tatt imot bestikkelser på til sammen over 4 millioner kroner fra den tyske bussprodusenten MAN, ifølge VG.

Bakgrunnen er at en leder i MAN i en tysk domstol ble dømt for å ha utbetalt millionbeløp til ledere i Unibuss. Ifølge dokumenter avisen har fått tilgang til, skal de to mellom 2003 og 2005 ha krevd henholdsvis 58.700 kroner og 79.500 kroner i bestikkelser for hver buss Unibuss kjøpte av MAN.

Store beslag

Politiadvokat Christian Stenberg vil ikke utdype hva de seks er siktet for, utover at politiet mistenker at Unibuss-ansatte har mottatt private fordeler.

Han forteller at det er gjort «store dokumentbeslag», blant annet i Unibuss' lokaler i forbindelse med etterforskningen.

Etterforskningen fortsetter, og politiet utelukker ikke flere pågripelser.

Intern gransking

Unibuss opplyser i en pressemelding at selskapet har engasjert advokatfirmaet Wiersholm til å gjennomføre en intern gransking av saken, som vil pågå parallelt med politiets etterforskning.

– Vi vil fortsette å bidra med all nødvendig dokumentasjon som kan kaste lys over saken, både til politiet og Wiersholm. Det er vårt viktigste fokus nå, sier Hellesjø.

Unibuss eies av Oslo kommune. (ANB-NTB)

Artikkeltags