– Som en gave fra himmelen

Fredsprisvinner Juan Manuel Santos under den offisielle pressekonferansen på Nobelinstituttet fredag.

Fredsprisvinner Juan Manuel Santos under den offisielle pressekonferansen på Nobelinstituttet fredag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Juan Manuel Santos sier Nobels fredspris kom på et svært vanskelig tidspunkt i fredsprosessen.

DEL

Colombias president Juan Manuel Santos sier tildelingen av Nobels fredspris kom som en gave sendt fra himmelen på et svært vanskelig tidspunkt i fredsprosessen.

Santos ble ønsket varmt velkommen av Nobelkomiteens nestleder Berit Reiss-Andersen, som understreket den rollen Santos har spilt for å få til en fredsavtale i Colombia.

Kritisk tidspunkt

Tildelingen av prisen kom fire dager etter at det colombianske folket hadde stemt nei til fredsavtalen fremforhandlet mellom Santos-regjeringen og opprørsgruppen FARC.

Under Nobel-pressekonferansen fredag understreket Santos at prisen hadde stor betydning nettopp ved at den ble tildelt på dette kritiske tidspunktet i prosessen.

– Den kom som sendt fra himmelen, og ga oss den dytten vi trengte. Den var til stor hjelp for meg, forhandlerne og det colombianske folk, fortalte Santos.

– Og jeg tar ikke bare imot prisen for meg selv og det colombianske folk, men for de åtte millionene ofrene i den 50 år lange konflikten, sa han.

Takket Norge

Fredsavtalen i Columbia var en umulig drøm for kun kort tid siden, og har nå blitt en realitet, fortalte Santos. Han trakk spesielt fram Norges rolle i fredssamtalene.

Fredsprisvinner Juan Manuel Santos sammen direktør i Nobelkomiteen, Olav Njølstad, og nestleder Berit Reiss-Andersen.

Fredsprisvinner Juan Manuel Santos sammen direktør i Nobelkomiteen, Olav Njølstad, og nestleder Berit Reiss-Andersen. Foto:

– Jeg vil uttrykke min dypeste takknemlighet til Norge, for dette har forandret livet vårt og historien vår. Intet land har hjulpet oss mer. Norge var en garantist fra dag én, som støtte og som en venn i fredsprosessen, sa Santos.

Den colombianske presidenten viste til at konflikten som har preget Colombia i et halvt århundre, nå avsluttes.

– Jeg håper at grunnlovsdomstolen neste mandag skal gi grønt lys for rask implementering, sa Santos.

– FARC er med oss

Santos har tatt med seg to av de mest fremstående tidligere FARC-gislene til Oslo, politikerne Clara Rojas og Ingrid Betancourt. Men FARC har ingen representanter til stede. Det har sin naturlige forklaring, mener Santos.

– Det faktum at FARC ikke er her, henger sammen med at jeg ikke ønsket å skape et problem for norske myndigheter. FARC er fortsatt underlagt rettslige prosesser i Colombia før deres medlemmer kan reise fritt ut i verden, sier Santos til NTB.

Han legger til at en av fredsforhandlerne som har representert FARC, en spansk advokat, er til stede under fredsprisutdelingen i Oslo.

– FARC er til stede ved at de er med oss i hjerte og ånd, og det har jeg også sagt til dem, sa Santos. (ANB-NTB)

Fakta om nobelprisvinnerne i 2016

  • Fysiologi eller medisin: Yoshinori Ohsumi (Japan)
  • Fysikk: David Jay Thouless (Storbritannia), F. Duncan M. Haldane (Storbritannia) og J. Michael Kosterlitz (Storbritannia)
  • Kjemi: Jean-Pierre Sauvage (Frankrike), J. Fraser Stoddart (Storbritannia) og Bernard L. Feringa (Nederland)
  • Fredsprisen: Juan Manuel Santos (Colombia)
  • Minneprisen i økonomi: Oliver Hart (Storbritannia/USA) og Bengt Holmström (Finland)
  • Litteratur: Bob Dylan (USA) (ANB-NTB)

Artikkeltags