Uvanlig med norsk al-Qaida

Amerikanske soldater leter etter al-Qaida-medlemmer. Det er svært sjeldent en nordmann trenes opp av terrororganisasjonen, sier en forsker.

Amerikanske soldater leter etter al-Qaida-medlemmer. Det er svært sjeldent en nordmann trenes opp av terrororganisasjonen, sier en forsker. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er flere eksempler på at konvertitter med vestlig bakgrunn er rekruttert av al-Qaida, men det er nytt at nordmenn er en del av terrororganisasjonen.

DEL

– Mange av disse konvertittene har fått ledende roller innenfor nettverket. De har språkkunnskaper og reisedokumenter og kan bevege seg fritt uten å tiltrekke seg oppmerksomhet. Det er vanskelig å si noe om hva slags mål mannen som nå skal være aktivert eventuelt skulle angripe. Men al-Qaida i Jemen har vanligvis konsentrert seg om amerikanske mål, sier forsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NTB.

Mandag kveld meldte det amerikanske nyhetsbyrået AP at en norsk mann som har konvertert til islam har fått terrortrening fra al-Qaidas jemenittiske gren. Europeiske etterretningstjenester bekrefter at mannen er i ferd med å få tildelt et mål.

Vestlige rekrutter

Nesser er en av seks forskere tilknyttet FFIs TERRA-gruppe. Forskningssatsingen ble lansert i 1999 for å studere terrorisme og trusler mot norsk og internasjonal sikkerhet.

TERRA er i dag et av de eldste og største forskningsmiljøene i verden på feltet terrorismestudier og er anerkjent for sin kunnskap om militant islamisme.

– Når vestlige rekrutter reiser til konfliktområder for å drive geriljakrig, mener ofte gruppene som opererer der at de egner seg bedre som internasjonale terrorister enn som geriljakrigere. Grunnen er at de har bedre forutsetninger for å drive terror i vesten, sier Nesser.

FFI-forskeren peker på at al-Qaida i Jemen de siste årene har vært under sterkt press og har mistet mellomledere og en viktig ideolog, Anwar al-Awlaki, blant annet i amerikanske droneangrep. Den siste tiden har gruppa imidlertid styrket seg som lokal geriljaorganisasjon.

– Det som er spesielt med organisasjonen i landet er at den har drevet en kampanje for å rekruttere folk til å gjennomføre angrep mot amerikanske mål i Vesten. Det har de gjort gjennom sitt magasin «Inspire». Der oppfordres det til enkeltmannsterrorisme. Magasinet kommer også med råd om hvordan terrorister kan operere i Vesten.

Soloterrorister

Justisdepartementet arbeider nå med et lovforslag som vil gjøre forhold rundt soloterrorisme straffbart. Loven tar sikte på å kriminalisere forberedelser til terrorhandlinger.

– Enkeltmannsangrep blir ofte brukt av terrorgrupper under press, fra anarkister til høyreekstreme rasister. Al-Qaida-nettverket har konsentrert seg mer om dette de siste årene, og det har vært en økning i antall angrep fra enkeltpersoner internasjonalt, sier Petter Nesser. (ANB-NTB)

Artikkeltags