Veteranfall på Stortinget

Carl I. Hagen (Frp) har vært en framtrendende stortingspolitiker gjennom flere tiår. Neste år gir han seg i likhet med mange av de andre veteranene på Stortinget.

Carl I. Hagen (Frp) har vært en framtrendende stortingspolitiker gjennom flere tiår. Neste år gir han seg i likhet med mange av de andre veteranene på Stortinget. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Stortinget mister en rekke av sine mest erfarne politikere ved valget neste år.

DEL

Av de åtte med lengst ansiennitet, er det bare tre som gjerne vil fortsette. Spesielt hardt rammes utenriks- og forsvarskomiteen. Carl I. Hagen (Frp), Jan Petersen (H) og Ap-representantene Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Berit Brørby og Eirin Faldet har alle sittet på Stortinget i seks perioder eller mer. Og samtlige sier nei til gjenvalg.

– Til neste år har jeg vært stortingsrepresentant i 24 år og folkevalgt i 30. Nå har jeg lyst til å gjøre noe annet, sier Berit Brørby (57) til NTB.

Per-Kristian Foss (H) er den mest erfarne av alle på Stortinget, dersom man inkluderer årene som statsråd. Han takket tidligere i vår nei til gjenvalg som nestleder i Høyre, men sa han gjerne vil fortsette som stortingsrepresentant.

Foss vil i så fall bli den suverent mest erfarne av alle stortingsrepresentanter når han høsten 2009 tar fatt på sin niende periode på Løvebakken. Han startet karrieren som vararepresentant i 1977.

Kvinnetoppen

SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen har ennå ikke svart på om hun vil ta gjenvalg til Stortinget. Men dersom hun blir innvalgt på nytt, vil hun og Aps Marit Nybakk dele æren av å være de mest erfarne kvinnelige representantene. Begge to vil da ha fått stortingsplass sju ganger. Nybakk har ennå ikke svart nominasjonskomiteen i Oslo Arbeiderparti, men det er ventet at hun vil fortsette.

13 av dagens stortingsrepresentanter har møtt til fem eller flere fireårsperioder. Karita Bekkemellem (Ap) som har sittet 20 år som stortingsrepresentant, medregnet tiden i regjering, har sagt hun gir seg. Torsdag ga de like erfarne partifellene Olav Akselsen og helseminister Sylvia Brustad (Ap) samme beskjed.

– Det er utvilsomt spennende å sitte på Stortinget, og jeg må si at jeg er litt misunnelig på dem som får fortsette. Men jeg bestemte meg foran denne perioden at den skulle bli min siste. Det bør ikke være sånn at enkeltpersoner monopoliserer en stortingsplass, sier Akselsen til NTB.

Høyres lederduo, Erna Solberg og Jan Tore Sanner, er ved siden av Per-Kristian Foss de eneste av de mest rutinerte som helt sikkert fortsetter på Stortinget etter valget neste år. Sanner møtte som vararepresentant i sin første fireårsperiode (1989-1993).

Rammes hardt

Utenrikskomiteen og forsvarskomiteen på Stortinget rammes spesielt hardt av veteranfallet. Olav Akselsen, som leder utenrikskomiteen, blir borte, i likhet med Ågot Valle (SV), Finn M. Vallersnes (H), Hill Marta Solberg (Ap), Alf Ivar Samuelsen (Sp) og Vidar Bjørnstad (Ap).

Forsvarskomiteens leder Jan Petersen (H) og nestleder Signe Øye (Ap) forsvinner også, og komitémedlem, stortingspresident og tidligere statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) teller på knappene. Avtroppende Sp-leder Åslaug Haga og finanskomiteens leder Reidar Sandal (Ap) blir heller ikke å finne på Stortinget neste periode.

Arbeiderpartiet mister mange av sine mest erfarne, men frafallet er svært påtakelig også i SV. Både Rolf Reikvam, Ågot Valle, Åsa Elvik, Øystein Djupedal og Olav Gunnar Ballo forsvinner. Hallgeir Langeland sier til NTB at han lørdag vil gi beskjed om han fortsetter eller ikke.

Parlamentarisk leder Inge Ryan er ikke bekymret over de mange SV-avgangene.

– Vi har meget god ettervekst i SV, med mange dyktige unge politikere. Vi hadde ingen utskiftninger ved sist valg, samtlige søkte gjenvalg. Det ville ha vært oppsiktsvekkende om det samme hadde skjedd neste år også, sier han. (ANB-NTB)

Artikkeltags