– Vi har et ansvar

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og Desmond Tutu fra The Elders var tilstede på litteraturhuset onsdag.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og Desmond Tutu fra The Elders var tilstede på litteraturhuset onsdag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Både unge og gamle har et ansvar for hva slags verden vi overlater til framtidig generasjoner, mener Gro Harlem Brundtland.

DEL

Hun er ikke fornøyd med resultatene av miljøkampen så langt.

Brundtland deltok onsdag i en debatt om bærekraftig utvikling på Litteraturhuset i Oslo. Sammen med henne på scenen satt den sørafrikanske erkebiskopen Desmond Tutu og Irlands tidligere president Mary Robinson.

– Vi må tenke over hva vi gjør i dag, så vi ikke ødelegger framtida til dem som ennå ikke er født, konstaterte Brundtland, som på 1980-tallet ble kalt «verdens miljøvernminister».

Hun slo fast at hun «definitivt ikke» er fornøyd med resultatene av miljøkampen siden den gang. Mange viktige mål er formulert, men å nå dem har vist seg å være svært vanskelig.

– Som i en jungel

Brundtland pekte på at forholdet mellom rike land og utviklingsland har forandret seg voldsomt de siste tiårene. Samfunn som tidligere var fattige, har i dag rask vekst og økende utslipp av klimagasser. Da er det ikke mulig å overlate hele ansvaret for å løse miljøproblemene til andre, framholdt den tidligere statsministeren, miljøministeren og lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO).

Hun fikk delvis støtte fra erkebiskop Tutu, som pekte på at enten miljøet ødelegges av rike eller fattige, så blir resultatet det samme.

– Vi oppfører oss som om vi lever i en jungel, hvor den sterkeste overlever. Over hele verden begynner folk å forstå at dette er en selvmordsstrategi, sa Tutu, som uttrykte seg i en sedvanlig munter tone, tross det alvorlige budskapet.

Sammen med de erfarne lederne på scenen var Esther Agbarakwe (27) fra Nigeria og Marvin Nala (23) fra Kina, som stilte spørsmål og fortalte om arbeidet med miljø og utvikling i sine hjemland.

Brundtland-rapporten

Debatten ble arrangert av Miljøverndepartementet, som feirer 40 år i disse dager. Bakgrunnen for temaet var oppkjøringen til FNs toppmøte om bærekraftig utvikling som holdes i Rio de Janeiro i Brasil neste måned.

Møtet markerer at det er gått 20 år siden den store FN-konferansen om miljø og utvikling i samme by i 1992. Den ble holdt delvis som et resultat av den såkalte Brundtland-rapporten, utarbeidet av en kommisjon under ledelse av Brundtland noen år tidligere.

Den opprinnelige Rio-konferansen ble utgangspunktet for de internasjonale klimaforhandlingene, i tillegg til at den spilte en viktig rolle for arbeidet med å hindre utryddelse av arter.

Flere av de samme sakene vil stå på dagsordenen under årets konferanse, men det er uklart hvilke konkrete resultater som vil bli oppnådd.

– Kun én verden

– Jeg håper Rio-konferansen vil få oss til å forstå at vi kun har én verden. Tar vi ikke vare på den, så går vi under alle sammen, rike som fattige, sa Tutu til NTB etter debatten på Litteraturhuset.

Brundtland, Tutu og Robinson er i Oslo denne uken som representanter for The Elders, en gruppe tidligere ledere med svært lang fartstid i internasjonal politikk.

Gruppen har blant annet møtt statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i løpet av Norges-besøket.

Både Stoltenberg og Brundtland kommer til å være til stede under konferansen i Rio de Janeiro, hvor det samlede antallet deltakere er ventet å bli over 50.000.

Hvor mange internasjonale toppledere som vil sette kursen mot Brasil, er likevel usikkert. Tidligere denne uken ble det kjent at verken Tysklands statsminister Angela Merkel eller hennes britiske kollega David Cameron har funnet tid til å diskutere verdens langsiktige utfordringer i Rio de Janeiro. (ANB-NTB)

Artikkeltags