Vil ha afghanere løslatt

Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Advokat Anne Karine Sigmond vil be Politiets utlendingsenhet om å løslate de afghanske asylsøkerne som er hennes klienter og som sitter i varetekt på Trandum asylmottak

DEL

Sigmond sier situasjonen for de varetektsfengslede er blitt endret etter at det er kommet fram opplysninger om at noen av de varetektsfengslede er gått over til kristendommen. Denne trosovergangen skal også ha blitt kringkastet over fjernsyn i Afghanistan, noe som skal innebære livsfare for afghanske asylsøkere om de blir sendt tilbake til hjemlandet.

– Det vil ta en tid å få utredet når og hvor dette programmet er sendt og konsekvensene av det, sier Sigmond til NTB. Og i mellomtiden mener hun at de varetektsfengslede må løslates. Hvis ikke politiet etterkommer oppfordringen om å løslate dem, vil hun sende begjæringen over til retten.

Ble stanset

Sammen med en kollega er Sigmond advokat for seks av de afghanerne som er varetektsfengslet i påvente av å bli sendt ut av landet.

I alt 21 afghanere sitter på Trandum og venter på å bli sendt hjem. Av dem skulle 15 vært transportert med fly på lørdag, men hjemsendingen ble stanset fordi biskop Ole Christian Kvarme og en representant for advokatfirmaet Kløvfjell før helga kontaktet utlendingsmyndighetene og sa at noen av afghanerne hadde gått over til kristendommen.

Ikke hørt noe

Direktør Terje Sjeggestad i Utlendingsnemnda har bedt Kvarme og advokatfirmaet om å kontakte sine kilder for å finne ut hva slags program det er snakk om, hva som i tilfelle kom fram av programmet og når og hvor det er sendt.

– Det er nå over ett døgn siden jeg ba om dette, men jeg har ikke hørt noe verken fra Kvarme eller advokatfirmaet, sier Sjeggestad til NTB.

Utlendingsnemnda har heller ikke fått opplysninger om at noen av dem som skal sendes ut av landet, er gått over til kristendommen, opplyser Sjeggestad.

FN engasjerer seg

Ifølge talsmann for afghanerne, Zahir Athari, ble det omtalte fjernsynsprogrammet sendt av den afghanske TV-kanalen Ariana International, som er basert i USA og som sender over satellitt til både Europa og Asia.

– Ut fra de undersøkelsene vi har gjort til nå, har vi ikke fått bekreftet at denne TV-kanalen har sendt et slikt program, sier Sjeggestad til NTB.

Også FN har engasjert seg i oppsporingen av dette programmet, uten hell foreløpig.

– Vi prøver å finne programmet og har rådet de norske myndighetene til ikke å sende ut noen av afghanerne før vi får klarhet i dette, sier Salvatore Lombardo, stedlig representant for FNs høykommissær for flyktninger, til Dagsavisen.

Dåpsattester

I en samtale med Sjeggestad fredag kveld sa biskop Kvarme at noen av dem som skal sendes ut, har konvertert til kristendommen.

– Men av de navnene han oppga, er det ingen som skal sendes ut, sier Sjeggestad

Ifølge Elisabeth Steindal i Støttegruppen for afghanere i Norge, er det tre som har dåpsattester av de om lag 20 afghanerne som holder til en i teltleir utenfor Jacobs kirke i Oslo. Men ingen av disse 20 er aktuelle for uttransportering, flere av dem har ikke fått sluttbehandlet sine asylsøknader, opplyser informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets utlendingsenhet til NTB.

Artikkeltags