Vil ha norsk-russisk jernbane

Artikkelen er over 15 år gammel

Både norsk og russisk næringsliv ønsker seg en jernbane mellom Nikel og Kirkenes, et prosjekt som kan beløpe seg til 1,4 milliarder kroner.

DEL

Det ble nylig lagt fram et forprosjekt der man ser for seg at russiske jernbanearbeidere forlenger banen fra Zapoljarnyj ved Nikel til Kirkenes, skriver Aftenposten. 40 kilometer ny jernbanelinje er påkrevd for at Øst-Finnmark skal være koblet på det enorme russiske jernbanenettet.

Totalt kan investeringene koste om lag 1,4 milliarder kroner. Selve den nye jernbanestrekningen vil koste drøyt en milliard kroner, mens oppgradering av den eksisterende linjen mellom Zapoljarnyj og Murmansk kommer på knapt 400 millioner korner.

– Slik vi ser det vil dette bli en vinn-vinn-situasjon både for Kirkenes og Finnmark, samt for Nordvest-Russland, sier regional utviklingssjef Tore Gundersen i Finnmark Fylkeskommune. Han peker på at stadig flere i russisk næringsliv nå ser muligheten til å eksportere sine varer via Kirkenes.

– Her er det dypvannshavn som er isfri året rundt, og som kan ta imot om så skal være verdens største skip, sier han.

I strategien Railport Kirkenes skal Kirkenes havn få internasjonal status og bli porten til Vest-Europa for Nordvest-Russland.

Investeringen er beregnet ut fra et russisk kostnadsnivå.

Artikkeltags