Vil ha nynorsk for niåringer

Norges Mållag vil ha nynorsk for niåringer.

Norges Mållag vil ha nynorsk for niåringer. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Norges Mållag vil ha nynorsk inn i undervisningen fra femte klasse.

DEL

Hvis norske barn hadde fått leke seg med nynorsk i fra femte klasse, ville de være mer positive til faget. Det mener Hege Myklebust, leder i Noregs Mållag.

Myklebust viser til en undersøkelse fra Utdanningsdirektoratet som viser at bokmålselever som starter tidlig med nynorskopplæring liker nynorsk bedre og blir flinke til å skrive nynorsk.

– På samme måte ser vi at jo seinere man begynner å lære et språk, desto vanskeligere blir det, sier mållagslederen til NTB.

Hun mener det kan bidra til negative holdninger til et språk hvis undervisningen begynner med å skille det ut i egne undervisningstimer med pugging først på ungdomsskolen.

Når Noregs Mållag åpner sitt landsmøte i Stavanger fredag, vil de presentere tre ideer til hvordan kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) kan møte utfordringene for nynorsken i skolen:

– Det viktigste statsråden kan gjøre er å styrke norskopplæringen i lærerutdanningen. Dernest bør vi som nevnt starte tidligere med sidemålsundervisning. Sist, men ikke minst, bør Solhjell sammen med forlagene og skoleeierne sørge for at alle lærebøkene til skolestart kommer på både nynorsk og bokmål, utfordrer Hege Myklebust. (ANB-NTB)

Artikkeltags