Vil ha strengere straff

 Odd Nerdrum står tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner i perioden 1998-2002 uten å føre inntektene opp på selvangivelsen.

Odd Nerdrum står tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner i perioden 1998-2002 uten å føre inntektene opp på selvangivelsen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Aktor la onsdag ned påstand om to år og ti måneders fengsel for kunstmaleren Odd Nerdrum (68).

DEL

Den kjente kunstneren står tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner i perioden 1998-2002 uten å føre inntektene opp på selvangivelsen. Han ble i Oslo tingrett i august i fjor dømt til to års ubetinget fengsel. Tingretten reduserte beløpet og fant ham til slutt skyldig i å ha unndratt skatt for 10,5 millioner kroner. Nerdrum anket dommen. Han har siden mandag vært i Borgarting lagmannsrett, og onsdag var siste dag i ankesaken.

Mens forsvaret ber om full frifinnelse, mener aktoratet at Nerdrum bør få strengere straff og sone ytterligere ti måneder i fengsel. Dommen faller i slutten av juni.

– Også Nerdrum nyter godt av at vi har et samfunn hvor alle yter sitt. Av allmennpreventive hensyn må skatteunndragelse straffes strengt, sa aktor Asbjørg Lykkjen i lagmannsretten onsdag, ifølge NRK.

La penger i bankboks

I tillegg til fengselsstraffen ba aktoratet om at Nerdrum dømmes til å betale 50.000 kroner i sakskostnader.

– Formålet har vært å unndra beskatning. Det er skjerpende, selv om Nerdrum gjorde dette av frykt for fremtidige erstatningskrav, sier Lykkjen.

Nerdrums forsvarer, Pål Berg, ba onsdag om full frifinnelse. Han argumenterte med at hans klient har betalt skatt på det aller meste av sine inntekter.

– Nerdrum har betalt skatt av alle inntektene fra Forym Gallery i New York. Med unntak av 900.000 dollar, som ble lagt i en bankboks i Østerrike, sier Berg.

Kunstmaleren solgte bilder gjennom et galleri i USA, og pengene han fikk for maleriene ble oppbevart i en bankboks i Østerrike. Ifølge Nedrum hadde han en avtale med gallerieieren om at pengene skulle plasseres der for å være tilgjengelig dersom det kom et erstatningskrav fra kjøpere av bilder som var ødelagt. I alt dreide det seg om 900.000 dollar.

Ødelagt ryktet

Aktoratet mener 700.000 dollar ble satt inn på bankboksen for å slippe beskatning, og at pengene ikke var ment å betales ut i eventuelle erstatningssaker, slik Nerdrum hevder.

– Nerdrums forklaring har en liten grad av troverdighet. En har endret forklaringen om hvor stort lånet fra Forum Gallery skal ha vært, og når det skal ha blitt tilbakebetalt, noe som svekker forklaringen, sier Lykkjen.

På mandag uttalte Nerdrum at dommen har ødelagt ryktet hans.

– Jeg har ikke solgt noe på ett år. Rykte er farlige greier, sa han i lagmannsretten.

Kunstmaleren flyttet til Island i 2003, etter å ha erklært at han trakk seg fra norsk offentlighet. I 2007 flyttet han imidlertid tilbake til Norge. Han bor nå i Frankrike. (ANB-NTB)

Artikkeltags