Vil se på kommunestrukturen på nytt

Artikkelen er over 11 år gammel

KS-sjefen mener tiden er inne for å revurdere det norske kommunekartet.

DEL

Etter at kommunereformen er blitt vel avviklet i Danmark, mener administrativ sjef i kommunenes interesseorganisasjon KS, Olav Ulleren, at det er på tide å gå gjennom kommunestrukturen i Norge på nytt.

Den danske modellen innebærer at kommunene skal ha minst 20.000 innbyggere, noe som er medvirkende faktor til at to av tre kommuner er nedlagt etter reformen.

– Se og lær

Spørsmålet om kommunereform har ligget brakk siden den rødgrønne regjeringen tok over makten høsten 2005. KS’s søsterorganisasjon i Danmark, Kommunenes Landsforening, har allerede oppfordret norske kommuner til å studere og lære av reformen i Danmark. Det ser Ulleren seg villig til å gjøre, skriver Nationen.

– Men en blåkopi fra Danmark blir litt for enkelt, sier Ulleren til avisen.

Han mener imidlertid Stortinget bør ta oppfordringen alvorlig.

– Stortinget bryr seg ofte med detaljene om hvordan kommunene driver. Derimot er det ikke like stor oppmerksomhet om de store linjene i hvordan kommunesektoren blir drevet. Det hadde vært en fordel å få til et bredt politisk kompromiss om hvordan Kommune-Norge skal se ut framover.

Oppsiktsvekkende

Ulleren understreker at han ikke lenger har noen politisk tilhørighet, til tross for at han er tidligere statssekretær i Kommunaldepartementet og ordfører for Senterpartiet i Tinn i Telemark. Nationen skriver at Ullerens utspill er oppsiktsvekkende, nettopp fordi det i Sp er tradisjon for skepsis i forhold til kommunesammenslåing.

– Alt har selvsagt ikke vært rosenrødt i Danmark. En del kommuner er blitt ganske kraftig overkjørt, medgir Ulleren.

– Men utgangspunktet var fornuftig.

Ja fra Frp og Høyre

Ulleren, som mener lokaldemokratiet er blitt styrket etter kommunesammenslåingene, får nå støtte fra Fremskrittspartiet og Høyre.

De rødgrønne står fast på sin sak. I Soria Moria-erklæringen understrekes det at en eventuell kommunesammenslåing utelukkende skal baseres på frivillighet. (ANB)

Artikkeltags