Lover intens «Operasjon Klinsmann»

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

I timene etter seieren i VM-bronsefinalen mot Portugal samlet tusenvis av mennesker seg utenfor den tyske troppens hotell i Stuttgart. De taktfaste ropene var ikke til å misforstå: «Klinsmann må bli! Klinsmann må bli!».

DEL

På en snau måned har Jürgen Klinsmann snudd vinden i hjemlandet fra besk kritikk til nesegrus beundring fra alle sine kritikere. Før årets VM-sluttspill var skepsisen til den umeritterte landslagssjefen betydelig, men med bronsemedaljene vel i havn er alle negative karakteristikker som blåst bort.

Klinsmann smittende entusiasme og sympatiske framtoning har truffet tyskerne i hjerterota, og nå krever hele folket at den tidligere stjernespissen går på en ny periode som sjef for nasjonens fremste idrettslige flaggskip.

«Vær så snill å bli, Klinsi!»

Tyske aviser har for lengst startet sine kampanjer for å overtale 41-årige Klinsmann. Storavisen, som for bare noe få måneder siden latterliggjorde landslagssjefens arbeidsmetoder, er i full sving med en underskriftskampanje.

Hovedstadsavisen Berliner Kurier hadde følgende tittel dagen etter bronsefinalen: «Vær så snill å bli, Klinsi!».

Og trykket for å overtale landslagssjefen blir neppe mindre i ukene som kommer. Selv spillerne kommer til å gjøre sitt for å overbevise 41-åringen om at han har alt å vinne på å fortsette.

– Jeg skal snakke med ham som landslagskaptein, sier Michael Ballack i et intervju med avisen Frankfurter Allgemeine.

– Han har gjort en eksepsjonelt god jobb. Han har holdt flotte motivasjonstaler, spesielt mellom kampene da folk har en tendens til å slappe av litt for mye. Vi har etablert et følelsesmessig bånd, tilføyer han.

Ballack håper

Etter lørdagens storkamp i Stuttgart ble Klinsmann ikke bare hyllet av fansen. Umiddelbart etter at sluttsignalet lød fikk han selskap og en god klem av både VM-sjefen Franz Beckenbauer og kansler Angela Merkel.

Beckenbauer, som var en av Klinsmanns hardeste kritikere foran VM, viste med all tydelighet at også han stiller seg hundre prosent bak sin tidligere elev. Klinsmann var sentral i troppen da «Kaiser Franz» trente Tyskland til VM-gull i 1990.

– Franz ba meg om å fortsette, men jeg ba ham vente og se, sa Klinsmann søndag.

Landslagssjefen lettet ikke på sløret med hensyn til om han ønsker å fortsette i sin nåværende jobb. Den USA-bosatte 41-åringen har hele tiden sagt at han vil ta med familien hjemme i Los Angeles på råd, og det løftet står ved lag.

– Jeg trenger noen dager til å tenke, men føler selvfølgelig et veldig ansvar overfor spillerne. Båndene mellom oss er veldig sterke. Det viktige er framtiden til laget og tysk fotball, sa han.

EM neste mål

Det neste målet for Klinsmanns tyske landslag er kvalifiseringen til EM i nabolandene Sveits og Østerrike i 2008. De første kampene spilles allerede i september, og Tyskland har havnet i gruppe med Tsjekkia, Irland, Slovakia, Wales, Kypros og San Marino.

Med unntak av keeper Oliver Kahn blir de fleste tyske spillerne med videre, og nettopp Klinsmanns ungdommelige generasjon kan komme til å gi tyskerne mange gledesstunder i årene som kommer.

– Vi har et ungt lag som bare kommer til å bli bedre, sa Bastian Schweinsteiger etter å ha avgjort bronsefinalen med tre scoringer lørdag.

Dermed er resten av verden advart. (ANB)

Artikkeltags