Gi bort god samvittighet

Bruk naturen og tørket frukt til juledekorasjonene. Dette lyset er laget av bivoks, som er et mer miljøvennlig alternativ enn vanlige stearinlys.

Bruk naturen og tørket frukt til juledekorasjonene. Dette lyset er laget av bivoks, som er et mer miljøvennlig alternativ enn vanlige stearinlys. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Gavehaugen under juletreet blir høyere og høyere for hvert år. Så høy er den blitt at barna ikke en gang rekker åpne alle presangene på julaften.

DEL

Pengebruken er svimlende høy, og julegaveforbruket er langt fra miljøvennlig. Kanskje blir vi ikke så innmari glade av å strø om oss med stadig nye ting heller?

Da kan det være et alternativ å droppe de vanlige julegavene i år og gi bort gaver som også kan gi god samvittighet.

Gift og dårlig arbeidsmiljø

Etiskforbruk.no er én av mange organisasjonr som jobber for at folks forbruk skal bli mer menneskevennlig, miljøvennlig og dyrevennlig. Og julegavene kan være et fint sted å starte; for her er det forbedringspotensial.

– Mye av det vi kjøper som julegaver kan ikke resirkuleres, slik at vi lager masse avfall, fastslår redaktør Solveig Schanke Eikum i Etiskforbruk.no*.

– Produksjonen av disse tingene krever dessuten alltid masse vann og energi, og det er ofte mye kjemikalier i produksjonen. Dermed vil det nesten, uansett hva vi kjøper, være miljøkonsekvenser forbundet med det. Mange produkter er dessuten produsert på uetiske måter, for eksempel under dårlige arbeidsforhold i utlandet. Og ikke minst har folk utrolig mange ting fra før i de tusen hjem.

Etiske julegaver

Men det finnes altså gode alternativer til de vanlige julegavene. Etiske julegaver er stikkordet. Mange har hørt om det og tenkt på det, men kanskje ikke gjort noe aktivt ennå?

– Vårt beste tips er å gi opplevelser, siden det først og fremst er forbruket som må reduseres. Her er det jo bare å være kreativ, for eksempel kan man gi besteforeldrene teaterbilletter og en sjuretters middag til kona, gjerne på økologisk restaurant. Barna kan også få opplevelser i stedet for ting. En del leketøy inneholder dessuten giftige stoffer, påpeker Eikum.

Bistandsgaver er fine presanger, mener hun. Flere organisasjoner selger slike gaver.

– Eksempler på bistandsgaver er å gi bort gavekort på at du har kjøpt en geit eller en helsetjeneste til noen av verdens fattige, sier Eikum.

Still spørsmål!

Er du likevel ute og titter etter gaver i butikkene, så spør om historien bak produktet.

– Gi en gave der du vet hva slags arbeidsforhold og lønn menneskene bak produktet har hatt. Det kan være et godt signal i julen. I Norge har vi kommet godt ut av finanskrisen, og julen er en periode da vi skal vise omtanke for både hverandre; både her hjemme og i resten av verden. Dessuten vil etterspørsel etter etisk produksjon føre til at flere forhandlere blir oppmerksomme på hvilke varer de tar inn, sier Eikum.

Se for eksempel etter klær som er økologisk produsert, Fairtrade- eller Svanemerkede produkter eller en såkalt rettferdig rose.

Det finnes også en del pynteting som er laget på etisk vis. Mange nisjebutikker tilbyr etiske gaveartikler, og flere av dem har også nettbutikker.

Eikum er også tilhenger av gaver som blir «borte». Også her er mat og drikke et tips.

– Eksempler er fenalår, rødvin, røkelaks, hjemmelaget saft, syltetøy og chutney, sier hun.

Et annet tips er å handle julegavene i bruktbutikker.

– Her finnes mange skatter som bøker, klær, vesker, porselen og møbler, sier Eikum.

Lang levetid

Tenk også på gavens levetid.

– Ikke kjøp en leke som barnet blir lei av etter et kvarter. Dette handler selvfølgelig om hvilke signaler vi gir til barna våre og hvilket forhold de får til forbruk og ting. Husk også å be om å få med byttelapp til alle gaver, slik at de ikke havner innerst i skapet eller i søpla dersom de ikke faller i smak. Dessuten er gavekort bedre enn gaver som bare fyller opp skapene, sier Eikum.

Hun råder også flere til å gå sammen om dyre, mer holdbare gaver fremfor å kjøpe masse billige ting som lett går i stykker og genererer mer avfall.

– Og bytt ønskeliste med andre, slik at man kanskje unngår å få ting man ikke trenger, sier hun.

Gjenbruk

Hun oppfordrer også til gjenbruk i forbindelse med julekort, julepynt og julepapir.

– Lag juleverksted med venner og familie. Lag julekurver til juletreet av magasiner du har liggende. Bruk kongler, røtter og andre ting fra naturen til å lage juledekor av. Dessuten har du sikkert mange gamle, doble julekort der det ikke er skrevet på begge sider. Da kan du klippe av den ene siden og bruke kortet igjen, sier Eikum.

Glanset julepapir er fy-fy, ifølge Eikum.

– Det vanlige glansede papiret inneholder så mye fargestoffer og så lite papirfiber at det ikke kan resirkuleres. Enorme mengder av dette papiret går i søpla i julen. Her er det mye som kan gjøres: For det første; bruk fjorårets papir om igjen. Eller bruk gamle bokser og esker med hyssing og striper av gavepapir eller annet fargerikt papir du allerede har. Gråpapir kan også være kjempefint hvis du klistrer på noen gamle glansbilder eller annet du har liggende. Eller du kan la barna tegne på gråpapiret. Det går også an å spørre etter resirkulerbart gavepapir i bokhandel, sier Eikum. (ANB)

* Denne artikkelen ble første gang publisert i 2009. Solveig Schanke Eikum var den gang redaktør i Etiskforbruk.no. Nettstedet er nå gått inn i Grønn hverdag.no

Artikkeltags