Jul med unge Fleksnes

Selveste Rolv Wesenlund dukker opp - med originalhatten - i første episode av «Den unge Fleksnes», og tar sin arvtager Reidar Fredrik Frydenlund i hånden.

Selveste Rolv Wesenlund dukker opp - med originalhatten - i første episode av «Den unge Fleksnes», og tar sin arvtager Reidar Fredrik Frydenlund i hånden. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

– Jeg ble helt starstruck. Slik beskriver Reidar Fredrik Frydenlund (15) sitt første møte med Rolv Wesenlund.

DEL

Humorveteranen som gjorde Marve Fleksnes til en av NRKs største suksesser dukket nemlig opp til innspillingen av «Den unge Fleksnes» i kostyme – og med originalhatten på hodet.

Wesenlund er med i første episode av TVNorges nye julekalender «Den unge Fleksnes», i en drøm som den unge Marve har.

– At vi fikk med Rolv er en verdig overlevering av stafettpinnen. For den gamle Marve sier til den unge Marve «det er meg, det der», og så tar de hverandre i hånden, sier produsent Frederick Howard.

Var blodfan

Det viste seg raskt at Reidar Fredrik Frydenlund kunne mer om Marve Fleksnes enn Rolv Wesenlund selv kunne, og arresterte også manusforfatterne flere ganger.

For femtenåringen var blodfan, og har sett alle episodene av «Fleksnes fataliteter» om og om igjen.

– Det er humoren hans, og hvor egoistisk han er. Jeg har stor respekt for Rolv og Marve, og denne serien er en hyllest, sier Reidar Fredrik til NTB.

Hans store hobby var å imitere, og Marve var en av glansnumrene lenge før den nye serien var påtenkt. Da SF Norge, som har laget serien, begynte å speide etter en ungdom som skulle spille Marve fikk de tips om Reidar Fredrik – som selv ikke hadde tenkt på å søke.

– Jeg hadde vel glemt det, sier han på sin Marve-aktige måte.

Atle Antonsen, som spiller gymlærer Arnesen i serien, har beskrevet ham som «reinkarnasjonen av Marve». Faktene, stemmebruken, måten han sier «jaa» på – alt er der. Og er de blitt der, også etter at kameraene er slått av?

– Litt er nok blitt hengende igjen, medgir Reidar Fredrik.

Som ikke vet om han kan tenke seg å være skuespiller resten av livet.

– Jeg vet ikke om det er det jeg er skapt for. Jeg kunne tenke meg å bli flygeleder eller dra på sjøen.

– Mye Marve i seg

Seriens regissør Steinar Borge beskriver Reidar Fredrik som et funn, som det var «ganske mye Marve i».

– Han var ganske sta, lat, slapp og måtte lures og lokkes til ting!

At filmteamet fant naturtalentet Reidar Fredrik var utslagsgivende for at flere av de andre skuespillerne ble med.

– Atle Antonsen krevde å få lese manus før han bestemte seg. Men alle vi spurte sa ja etter å ha sett prøvefilmingen til Reidar Fredrik. Han ble nøkkelen, sier regissør Steinar Borge.

Den største utfordringen ble å ta «Fleksnes fataliteter» inn i dramaformen. I originalserien er det Rolv Wesenlund som nærmest alene bærer hele showet i 25 minutter. I «Den unge Fleksnes» møter seerne den unge Marve, omgitt av modern, den frilynte onkelen, Marves første store kjærlighet Veronica, lærerne på skolen, den svenske naboen og en rekke andre.

Men humormessig var spranget mindre, hevder regissør og produsent.

– Rolv Wesenlund var i teten da det skjedde noe med den norske humorscenen på 70-tallet, sier Howard, mens Borge fastslår at man gikk fra revy- til TV-humor:

– Da vi så på 70-tallsepisodene var det moderne humor som møtte oss. Tenk på «Blodgiveren», der Marve gnåler om småting – akkurat slik Seinfeld gjør. Spranget ble ikke så stort.

– En hyllest

Serien er lagt til 1962, og Marve er 13 år. Det er en liten historisk frihet – siden han angivelig er født i 1936. Men filmfolkene syntes 1960-tallet var en bedre tid.

– Det var da drømmene åpnet seg opp, folk hadde rare ting på veggene, og ser kule ut, ler Howard og Borge.

Men kjenningsmelodien er naturligvis med, det ga opphavsmann Egil Monn-Iversen klarsignal til. Nytt imidlertid er plystringen til Atle Antonsen som flettes inn.

Serien ble innspilt for to og et halvt år siden, og 1. desember går omsider startskuddet for de 24 episodene à 8-10 minutter. De sendes klokken 20 om kvelden, fulgt av gårsdagens episode i reprise klokken 20.15. Julaften sendes det en bakenomfilm i tillegg.

– Dette er en revitalisering av humorarven, og en hyllest. Vi tror det vil slå bredt, fordi folk har et forhold til Fleksnes allerede, sier programdirektør Eivind Landsverk i TVNorge. (ANB-NTB)

Artikkeltags