Nissen får fortsatt grøt

400.000 nordmenn setter ut grøt slik at nissen kan spise seg mett i jula.

400.000 nordmenn setter ut grøt slik at nissen kan spise seg mett i jula. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Rundt 400.000 nordmenn sørger for at nissene ikke sulter i hjel i jula. Nissene i Nord-Norge får mest.

DEL

Den ferske undersøkelsen fra Synovate viser riktignok at de aller fleste nordmenn ikke har noen tradisjon med å sette ut grøt til nissen – en skikk som for øvrig er minst 1.000 år gammel her til lands. Likevel plasserer såpass mange nordmenn ut en skål med julegrøt til nissen at man kan være fristet til å tro at alle landets nisser får i rikelig monn.

Grøt + nisse = jul

Undersøkelsen er gjort for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), som hadde lyst til å finne ut hvor mange nordmenn som har medlidenhet med fjøsnisser og andre nisser i den frostkalde juletida.

– Så vidt vi vet er det aldri gjort en lignende undersøkelse før. Vi er klar over at nordmenn har et sterkt forhold til tradisjonen med risengrynsgrøt til jul. Men vi ville finne ut litt mer, forteller kommunikasjonssjef Kine Camilla Tøften i Melk.no.

De bestemte seg for å høre om det er mange nordmenn som tar vare på den førkristne skikken med å sette ut vår eldste varmrett til gårdsvettene. Svaret var ikke så veldig overraskende, ifølge Tøften.

– Vi vet at mange nordmenn setter ut grøt til nissen, men vi visste ikke at det var så mange. Vi tror det skyldes at julen er en tid da vi holder på tradisjonene våre og gir dem videre til neste generasjon. Dessuten forbindes både nisser og grøt med jul, og omvendt; at jul forbindes med grøt og nisser, sier hun

For barnas skyld

Tilbake til selve spørreundersøkelsen. Der kommer det fram at 9 prosent av de spurte setter ut grøt til nissen hvert år. De fleste gjør det på kvelden om julaften, mens en god del gjør det julaften formiddag eller på lillejulaften.

Dersom undersøkelsen er representativ for hele Norges befolkning, setter nesten 350.000 nordmenn over 15 år ut nissegrøt hvert eneste år. I tillegg sier 2 prosent at de gjør det annethvert år, mens 4 prosent sier at de gjør det sjeldnere enn det.

Det skulle bety at denne jula setter rundt 400.000 nordmenn en grøtskål på trammen, under hekken, ved låvedøra eller bak vedskjulet.

De nordnorske nissene får en god del mer risengrynsgrøt enn nissene i andre deler av landet. I nord setter 14 prosent av befolkningen ut grøt. Men selv i Oslo setter 6 prosent av befolkningen ut grøt på julaften eller lillejulaften.

Undersøkelsen viser for øvrig at de fleste av dem som setter ut grøt har barn i huset, noe som kan tyde på at mange fôrer nissen for barnas skyld. De fleste av dem som ikke setter ut grøt, har ikke barn i huset. (ANB)

Artikkeltags