Nybakte pinnekokker ringer ribbevakta

Hjelp! Hva gjør jeg nå? Hvor lenge skal ribba stekes? Tror jeg ringer ribbevakta!

Hjelp! Hva gjør jeg nå? Hvor lenge skal ribba stekes? Tror jeg ringer ribbevakta! Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Lille julaften og 24. desember sitter rundt 15 kjøttkyndige personer ribbetelefonvakt, parat til å svare på folks spørsmål om julemiddagen.

DEL

Ribbevakt, kokk og kjøttskjærer Geir Ove Versland anslår at de rundt 800 henvendelsene i fjor fordelte seg prosentvis 60-40 på ribbe og pinnekjøtt. De som ringer har spørsmål som gjelder måltidet julaften, en dag der ribba fortsatt holder stand mot pinnekjøttet.

I fjor valgte 56 prosent av oss svineribbe julaften, mens litt over 33 prosent sverget til pinnekjøtt.

– Det er særlig de siste to årene vi har opplevd at mange henvendelser dreier seg om pinnekjøtt, sier Versland til NTB.

Også statistikken viser at pinnekjøttet har fått et ekstra oppsving de siste årene. Det forventes et salg på 1.810 tonn pinnekjøtt i desember i år, og det er på nivå med tallene for 2006.

Legger lista høyt

Versland forteller at de som ringer om pinnekjøtt julaften ofte skal forberede tradisjonsmiddagen for familien for første gang:

– En del av dem har mistet besteforeldre eller foreldre som tidligere pleide å ta seg av julemiddagen.

Forbruksforsker Annechen Bugge har doktorgrad i nordmenns middagsvaner, og sier at julaften er dagen vi legger lista aller høyest.

– Forventningene er høye, de som lager maten blir nervøse og vil at alt skal være perfekt. Da blir hver detalj viktig. Skal kålrotstappa være med eller uten gulrot? Med eller uten fløte? Særlig yngre kvinner har prestasjonsangst, sier Bugge.

Enkelt alternativ

Ribbevakt Versland sier at de prøver å hjelpe alle som ringer, men innrømmer at det ikke alltid er så lett å gjøre noe:

– Vi har fått telefon fra folk som forklarer at de har glemt å ta kjøttet ut av fryseren: «Det er julaften formiddag, hva gjør vi nå?». Noen har vært uheldige med kjøpet og lurer på hva de skal gjøre når det lukter harskt og surt av kjøttet.

Han mener likevel pinnekjøtt vinner tilhengere på å være et enkelt alternativ.

– Kjøttet kan gjøres klar på forhånd og bare settes i ovnen, mens potetene koker og kålrotstappen varmes opp. Det er dessuten færre tilbehør å holde styr på enn når man for eksempel skal tilberede en ribbemiddag, sier Versland, som også er kokk på Kjøttbransjens elitelag.

Fett nok

Skal man kjøpe pinnekjøtt, er det et par detaljer man bør se etter:

– Den ultimate blandingen er rundt halvparten koteletter, den andre halvparten pinner. Nærmere 70 prosent kjøper ferdigpakkede poser, som i utgangspunktet skal være en god miks. Likevel er det verdt å vende litt på posene og sjekke at man får med seg bra vare. Se etter at det er nok kjøtt på kammen, ikke bare et tynt lag. Det skal heller ikke være for mye eller for lite fett. 2-3 millimeter tykkelse er fint, sier Versland.

Norsk pinnekjøtt sorteres ikke etter kvalitet, men pris kan være en indikator.

– Går du til en slakterforretningen der de skjærer opp en side for deg, er det sannsynligvis kvalitetsvare.

Når kjøttet skal tilberedes er det viktig å starte i god tid før middagen - dagen før.

– Grunnregelen er å la pinnekjøttet vannes ut i 30 timer før det dampes i tre timer. Da blir ikke kjøttet for salt eller for tørt, sier Versland. (ANB-NTB)

Artikkeltags