Snart 100 sorter juleøl

Juleøl har lange tradisjoner i Norge. (Foto: Kaia Means, Newswire).

Juleøl har lange tradisjoner i Norge. (Foto: Kaia Means, Newswire). Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I år kan vi velge blant hele 90 ulike sorter juleøl. 70 av dem er norske.

DEL

Utvalget av juleøl har økt voldsomt de siste årene. Det skyldes ikke minst at det har kommet mange nye norske småprodusenter.

– I år tilbyr vi rundt 60 sorter juleøl på Vinmonopolet. Til sammenligning hadde vi bare 17 i 2003, forteller informasjonsrådgiver Ida Brenden Engholt i Vinmonopolet til Newswire.

Hun opplyser at juleøl stod for hele 31 prosent av ølsalget på polet i fjor, og trenden fortsetter for fullt i år med flere øltyper og godt salg så langt i år.

De tre mest solgte juleølene på Vinmonopolet i fjor var Aass Juleøl, Ringnes Julebokk og Mack Juleøl.

– Flere av de mest populære juleølene er det så stor rift etter at vi har fått rapporter om rasjonering. Vi har også hørt om folk som har bestilt juleølet et år i forveien, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Noen juleøl ble faktisk utsolgt rett etter lanseringen i slutten av oktober.

Vi handlet til sammen 364 320 liter juleøl på Vinmonopolet i fjor. Dette er de sterkere øltypene, med over 4,5 prosent alkohol som ikke kan selges i butikk. De sterkeste holder rundt 19 prosent. Men det finnes også alkoholfritt juleøl.

Du får juleøl til alle typer julemat, fra ribbe og rakfisk til desserter og kaker.

– Norsk juleøl tar opp i seg mange av de kjente julesmakene som nellik, ingefær, kanel og andre former for krydder. De er ofte mer smaksrike enn juleøl fra andre land, og er brygget for å passe til julemiddag, kaker og juleknask, forteller Nome.

Ukene før jul er svært viktige for norske bryggerier, og det selges like mye øl som på midt på sommeren.

– Forskjellen er at dette er den eneste gangen i året at ikke den lyse pilsen er dominerende i glassene. Det gir bryggermesterne frihet til å være kreative og eksperimentere mer. Derfor legger de mye arbeid og entusiasme i bryggingen av juleøl, uttaler Petter Nome. (ANB)

Artikkeltags