Jens vil ikke rydde opp hjemme

Statsminsteren snakker varmt om klimakutt, men hjemme holder han varmen med oljefyr.

Statsminsteren snakker varmt om klimakutt, men hjemme holder han varmen med oljefyr. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Jens Stoltenberg kommer onsdag til Bali som en klimahelt, med milliarder av kroner klimakutt i fattige land. Men hjemme varmer han fortsatt opp huset med en klimaversting av en oljefyr.

DEL

Utslipp fra oljefyrer står for hele 6 prosent av norske klimagassutslipp. Regjeringen har nettopp startet en stor klimadugnad, der de ber norske forbrukere om å bytte ut forurensende oljefyrer med miljøvennlige alternativ. Men Jens Stoltenberg synes ikke det er noen god idé prøve å bli karbonnøytral i eget hjem.

Bytter ikke

For et halvt år siden skrev Dagsavisen at Stoltenberg hadde en svært forurensende oljefyr i huset sitt på Nordberg i Oslo. Den gangen sa han at han skulle tenke på om han skulle bety den ut. Det har han gjort - og bestemt seg for å beholde klimaverstingen.

– Jeg har tenkt på det, men jeg har ikke gjort noe med det, og det er fordi det viste seg litt mer komplisert enn vi trodde, sier Jens Stoltenberg til Dagsavisen.

Han forsvarer oljebruken med at alternativet er strøm, noe som ifølge statsministeren er dårlig for miljøet.

– Poenget er at det enkleste vi gjør, er å bruke mer strøm, det er ikke åpenbart bra for miljøet. Problemet med det, er at strømmen delvis kommer fra importert kullkraft, unnskylder Stoltenberg.

– Åslaug Haga har installert varmepumpe.

– Ja, ja. Men det er i hvert fall en litt mer komplisert affære.

Pisker jens

Åslaug Haga vil ikke kritisere statsministeren direkte. Men hun legger ikke skjul på at hun skulle ønske alle, også hennes egen regjeringssjef, ville bytte ut oljefyren med mer klimavennlige alternativ.

– Jeg vet at Jens fortsatt har oljefyr. Og vi ber alle velge mer miljøvennlige alternativer, sier Haga til Dagsavisen.

Hun understreker at CO2-utslipp fra oljefyring utgjør en betydelig del av norske klimagassutslipp.

– For skal vi få fart på utskiftningen i husene til vanlige folk, må vi ha en gulrot. Vi jobber for å få på plass en konverteringsordning. Men vi har en pisk også: Vi øker avgiften på fyringsolje.

Hjemme og ute

I klimaforhandlingene mellom regjeringen og opposisjonen, der det ble brudd tirsdag, har opposisjonspartiene krevd at alle norske oljefyrer bør fjernes innen 2012. Det kan virke som om det er et av kravene Stoltenberg sier nei til.

PS: Hvis Stoltenberg skulle ombestemme seg, og likevel vil bytte ut oljekjelen, finnes det miljøvennlige alternativ: En pelletskjele kan erstatte oljefyren i det Stoltenbergske sentralvarmeanlegget.

– Vi har blant annet en tysk modell, som koster mellom 70-80.000 kroner, sier daglig leder Terje Lutdal i Energihuset til Dagsavisen.

Fordi pellets er langt billigere å fyre med enn olje per kilowattime, vil investeringen bli lønnsom før det har gått ti år - med dagens energipriser. I tillegg gir Enova økonomiske tilskudd til alle som skifter ut oljefyr med klimavennlige alternativer.

Artikkeltags