Kritisk til biodiesel-mål

Artikkelen er over 10 år gammel

Storbritannia vil gå inn for endringer i EUs mål for økt bruk av biodrivstoff dersom det bidrar til økte matvarepriser

DEL

Det sier statsminister Gordon Brown, som tirsdag skal møte utviklings- og landbrukseksperter for å diskutere tiltak mot matvarekrisen.

I en erklæring sendt ut før møtet åpner den britiske statsministeren for en endring i EUs målsetting om å øke bruken av biodrivstoff.

– Vi må se nøye på virkningen av ulike typer biodrivstoff både på matvarepriser og miljø, og bli mer selektive i vår støtte til biodrivstoff, sier Brown.

Hans regjering bestilte i februar en ny gjennomgang av virkningene ulike typer biodrivstoff kan ha på miljø og matforsyning.

– Dersom vår gjennomgang viser at vi bør endre holdning, vil vi også presse på for en endring i EU-målsettingene for biodrivstoff, sier Brown.

EU har vedtatt en målsetting om at biodrivstoff skal utgjøre 10 prosent av transportdrivstoffet innen 2020. Den målsettingen ligger fast, til tross for kritikken om at biodrivstoff bidrar til å presse opp matvareprisene, sa EU-kommisjonen mandag.

Ledende britiske forskere har lenge kritisert satsingen på biodrivstoff fordi miljøgevinsten ofte er tvilsom, og fordi det kan bidra til å drive opp prisene på basismatvarer. Mandag gikk Tysklands miljøvernminister Heidemarie Wieczorek-Zeul inn for et midlertidig forbud mot å bruke korn til å produsere biodrivstoff, inntil matvareprisene stabiliserer seg.

– Retten til mat er viktigere enn retten til mobilitet, sa Wieczorek-Zeul. (ANB-NTB)

Artikkeltags