Mener regjeringen fører Frp-politikk

Venstre-leder Lars Sponheim går voldsomt ut mot regjeringens klimapolitikk.

Venstre-leder Lars Sponheim går voldsomt ut mot regjeringens klimapolitikk. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Lars Sponheim (V) mener regjeringen fører en «Frp-ersk» klimapolitikk, og krever en helomvending for å kunne fortsette forhandlingene om et klimaforlik.

DEL

Opposisjonens forhandlere i energi- og miljøkomiteen brøt tirsdag formiddag forhandlingene, fordi de mener at regjeringen ikke er villig til å komme dem i møte overhodet. Noen timer etter bruddet inviterte regjeringen opposisjonslederne til et nytt møte onsdag.

– Under møtet vil vi analysere om det er grunnlag for å gå videre med forhandlingene. Vi mener det er det, sier Aps fungerende parlamentariske leder, Olav Akselsen, under en improvisert pressekonferanse på Stortinget tirsdag ettermiddag.

Saken er nå løftet fra komiténivå til parlamentarisk leder-nivå, og Erna Solberg (H), Dagfinn Høybråten (KrF) og Lars Sponheim (V) vil møte regjeringen onsdag.

Energi- og miljøkomiteen skal neste torsdag diskutere om forhandlingsbruddet gjør at komiteens innstilling, som etter planen skal komme 18. desember, må utsettes.

«Tøyseforhandlinger»

Opposisjonen mener regjeringen må endre strategi fullstendig, dersom den skal ha håp om videre forhandlinger.

– Regjeringen har på det nåværende tidspunkt en klimapolitikk som er identisk med Fremskrittspartiets. Det betyr at alle kutt skal tas ute og ingen ting gjøres hjemme. For SV er dette en skandale, sier Venstre-leder Lars Solheim til NTB.

Høyre-leder Erna Solberg mener problemet er at regjeringen rett og slett ikke er villig til å forhandle.

– Fram til nå har det bare vært tøyseforhandlinger, sier Solberg til NTB.

KrF-leder Dagfinn Høybråten sier regjeringen kun er opptatt av å flagge tiltak i utlandet, som penger til regnskogen og grønne sertifikater.

– Samtidig er det praktisk talt ingen vilje til kutt i Norge, sier Høybråten til NTB.

Opposisjonen har laget en liste med 61 krav til forhandlingene, og sier de har fått gjennom svært lite fra denne listen.

Pengekrangel

Saksordfører for klimameldingen, Inga Marte Thorkildsen (SV), mener det er meningsløst bare å se på hvor mange av opposisjonens 61 krav som er imøtekommet eller ikke.

– Man kan ikke bare se på kvantiteten. Et gigantisk tiltak som å gi 3 milliarder kroner til bevaring av regnskogen, kan for eksempel ikke vurderes likt som det å opprette et faglig råd, påpeker hun overfor NTB.

Hun sier at det største problemet for regjeringen er spørsmålet om finansiering.

– Alle tiltakene til opposisjonen vil til sammen koste 10 milliarder kroner i året, mens våre tiltak koster 3 milliarder kroner i året. Vi forbeholder oss da retten til en diskusjon om hvordan dette skal finansieres. Opposisjonen vil bare lempe hele finansieringsbyrden over på regjeringen, sier Thorkildsen til NTB. (ANB-NTB)

Artikkeltags