Asylpolitikken splitter

Afghanske flyktninger sultestreiker utenfor Oslo Domkirke.

Afghanske flyktninger sultestreiker utenfor Oslo Domkirke. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Det er ingen nyhet at SV og Arbeiderpartiet er uenige om asyl- og flyktningepolitikken. SV tilhørte asylopposisjonen da Ap regjerte alene, og da afghanerne slo opp telt ved Oslo domkirke, måtte det godt politisk håndverk til for å skape enighet i regjeringen om hva som måtte til for å tømme teltene.

DEL

Kompromisset den gangen var at alle skulle få prøvet sin sak enda en gang, men allerede dager etter at teltene var borte, var de første afghanske unge mennene på veien tilbake til fedrelandet. De fleste er nå borte.

45 unge menn har gått den gamle pilegrimsruten fra Nidaros til Oslo for å skape ny oppmerksomhet om sin sak. 41 av dem har enda en gang fått avslag på oppholdssøknaden, mens fire saker er til behandling i Utlendingsnemnda. De sier at de utsettes for livsfare i Afghanistan, og ber om å få utdanne seg her i landet slik at de seinere kan gjøre nytte for seg i sitt hjemland. Fremdeles sier alle instanser som behandler saken nei. Den ansvarlige statssekretæren i Inkluderingsdepartementet har støttet faginstansene i så klare ordelag at lederen for Sosialistisk Ungdom har bedt henne finne seg noe annet å gjøre. SVs nestleder, Audun Lysbakken, var blant appellantene utenfor Stortinget lørdag, der de slo seg ned etter å ha fått lunsj hos Oslos biskop.

De fleste afghanske flyktningene som har kommet til Norge, har fått bli. Det gjelder særlig kvinner og familier med små barn. Den gruppen som nå demonstrerer, er ifølge statssekretær Libe Rieber-Mohn ressurssterke, unge menn, uten beskyttelsesbehov. De har fått sine saker behandlet flere ganger av alle fagorganer, med samme resultat – avslag. Dermed er sakene i virkeligheten avgjort. Stortinget har vedtatt at de politiske myndighetene ikke skal blande seg inn i enkeltsaker. Hvis regjeringen skal instruere UDI og UNE, må det foreligge helt spesielle grunner.

Deler av Stortingets utenrikskomité landet i Kabul omtrent samtidig med at de 45 unge mennene slo leir utenfor Stortinget. Den er like uenig som de rød-grønne her hjemme. SVs Ågot Valle vil ikke at afghanerne blir sendt hjem, mens Høyres Erna Solberg advarer på det sterkeste mot å gi etter, og sier at FNs høykommisær for flyktninger har forsikret dem om at ikke en eneste er blitt returnert uten at de har et nettverk som kan ta imot dem.

Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan forandrer seg, mest til det verre. Men foreløpig mener altså FNs representant i Kabul at det er trygt å returnere de unge mennene dit. Hvis løftet om ny behandling er imøtekommet, blir de nok derfor sendt tilbake, uten at regjeringen sprekker. Selv om både deler av SV og Oslos biskop protesterer på det sterkeste.

Artikkeltags